При небивал интерес и с голям успех приключи провелото се първо издание на Fenix Rally в Тунис. Пустинната надпревара, организирана от българина Александър Ковачев, привлече на старта в град Дуз над 100 състезателни машини от всички класове – мотоциклети, ATV, SSV-бъгита и автомобили.

Рали-маратонът предложи над 1000 километра скоростни отсечки, разделени на общо 10 специални етапа с разнообразна дължина. Участниците се сблъскаха с бързи каменисти трасета, много пясъци и, разбира се, преодоляване на дюни в пустинята Сахара.

Сред многобройните участници от цяла Европа, на старта на ралито застанаха и три български екипажа. С автомобил Mercedes участваха Десислав Славчев и Маргарита Стайнова, а с SSV-машини Can-Am тандемите Владислав Велков – Илиян Георгиев и Цанко Цанков – Зорница Тодорова.

Най-силно бе участието на Славчев и Стайнова, който до предпоследния ден на Fenix Rally държаха третото място в генералното класиране. Тежката навигация в последния 110-километров етап на надпреварата, обаче, ги забави и в крайна сметка ги лиши от стъпване на подиума, като бяха изпреварени от полския тандем Адам и Михал Бомба с BMW. Така, 12 минути ни разделиха с влизане в челната тройка на състезанието.

Победители в класа на автомобилите станаха ветераните от маратонски рали състезания Жером Пелише и Паскал Ларок, които разчитаха на много добре подготвен пустинен болид MD Optimus. Френският тандем буквално отвя конкуренцията, като спечели всичките състезателни етапи през 6-те дни и на финала имаше аванс от почти два часа пред италианците Агостино Рицарди и Умберто Фиори с модифицирано Porsche.

Макар и не толкова добре да се развиха нещата за участниците ни в SSV-класа, все пак показахме класа и там. 
Дебютантите в маратонските ралита Владислав Велков и Илиян Георгиев се класираха 12-и от общо 48 машини в класа. Екипажът дори успя да запише етапна победа в маратонския четвърти ден, но проблеми с полуоски на колелата доведоха до загуба на ценно време в пясъците и изоставане.

Търновският тандем Цанков – Тодорова пък напусна надпреварата след третия ден, заради проблеми с резервоара на бъгито си. Победители в класа станаха отново французи – Лионел Бо и Лоак Минодие с уникална машина Zephyr, подготвена от световноизвестните специалисти PH Sport.

При мотоциклетите, победител във Fenix Rally 2021 стана холандецът Брам ван дер Воуден от Нидерландия с Sherco, а титлата в класа на ATV-четириколките отиде у латвийския пилот Ромуалдас Карузис (Can-Am).

И докато Fenix Rally вече е в историята, то Александър Ковачев и екипът му се готвят за следващия проект на RBI Sport – легендарното рали Breslau в Полша, което по план трябва да се проведе в края на месец юни.