От 13 до 20 март в Тунис ще се проведе първото издание на Fenix Rally. Международната оф-роуд надпревара, която е най-новата рожба на българския оф-роуд доайен Александър Ковачев, е четвърто мащабно състезание от така наречените "Бреслау серии" след едноименната надпревара Breslau Poland, провеждащото се в България Balkan Offroad и Baja Europe.

Точно 104 са заявените машини в състезателния клас на Fenix Rally. От тях 19 мотоциклета и ATV-четириколки, 36 автомобила и 49 SSV-бъгита. Сред участниците от 10 европейски страни плюс държавата-домакин ще има и три български екипажа, при това – едни от най-опитните.

В класа на автомобилите ще видим Десислав Славчев и Маргарита Стайнова с Mercedes. Тандемът има успешни участия в Breslau и две шампионски титли от Balkan Offroad, като това ще е дебютно състезание на пясък за софиянците. В класа на SSV-бъгитата честта на България ще бранят екипажите Владислав Велков – Илиян Георгиев и Цанко Цанков – Зорница Тодорова. И докато за Влади и Илиян това ще е дебют в Бреслау-сериите, то Цанко и Зори имат записани шампионски титли от Полша и България.

Много силно ще е и участието в приключенския клас Discovery. В него, участниците ще могат да се докоснат до света на рали-рейда и да изживеят емоцията от каране в непознато трасе с помощта на роудбук, но без натиска на хронометъра. В приключенския клас има записани внушителните 61 екипажа, като 6 от тях са от България. 5 екипажа ще са с джипове, а един пилот е с мотоциклет.

В менюто на Fenix Rally влизат 6 дни и над 1300 километра състезателни етапи, включително един маратонски, с нощувка в къмпинг в пустинята Сахара. Организаторите обещават перфектен микс от пясък, дюни, каменисти терени и черни пътища, гарнирани с технична навигация и куп емоции.

Fenix Rally бе определено от Тунис като мероприятие от национален приоритет. Затова състезанието се ползва с партньорството и подкрепата на местната автомобилна федерация, мотоциклетната федерация, както и Националният туристически офис на средиземноморската държава и Министерството на туризма на Тунис. Местните власти, включително полицията и армията, гарантират пълна подкрепа за успешното и безопасно протичане на ралито. На разположение на участниците ще има квалифициран екип медици с 4х4 автомобили, плюс специализиран медицински хеликоптер. В допълнение, организаторите са се погрижили състезанието да протече при стриктно спазване на всички противоепидемични мерки и ще превърнат Fenix Rally в Covid-Free зона.