За първи път най-добрите български състезатели в моторните спортове - шампионът по пистов мотоциклетизъм Мартин Чой и многократният рали първенец Илия Царски, обединиха усилията си с цел увеличаване на безопасността на участниците в движението. За ден те се превърнаха в учители по безопасно шофиране в EKO Racing School, което се проведе на състезателната писта в Серес, Гърция.

Училището е част от дългосрочната социална кампания на бензиностанции ЕКО „Обади се, като стигнеш!”, която цели увеличаване на безопасността на участниците в движението.

Двамата пилоти дадоха съвети за безопасно шофиране на 40 фена на моторните спортове, които след това направиха серия от обиколки по пистата със своите лични превозни средства.

Участници в обучението

„Безопасността на всеки участник в движението е лична отговорност, която всеки шофьор трябва да осъзнае. Като професионален състезател и посланик на „Обади се, като стигнеш!“ искам да накарам повече хора да се замислят над това да не предприемат неразумни рискове и да не забравят, че пътят не е писта.“ – сподели Мартин Чой.

„Безопасността на пътя е съвкупност от много фактори, но в нейната основа са отговорността, толерантността и концентрацията. Нека не забравяме, че когато седнем зад волана, ние не управляваме просто един автомобил, ние управляваме човешки съдби“, допълни Илия Царски.

В рамките на EKO Racing School участниците и журналистите имаха възможност да се превърнат в навигатори на водача на уникалния автомобил Lotus Elise, който участва в родния Endurance Championship.

Дългосрочната социално отговорна програма на ЕКО „Обади се, като стигнеш!” стартира през 2006 г.

Всяка година кампанията включва различни активности и практически дейности, насочени към безопасността на всички участници в движението и към толерантността на пътя.