Българска федерация по картинг спорт (БФКС) обяви основаването на „Академия за млади пилоти”. Начинанието бе подкрепено от Министерство на физическото възпитание и спорта и лично от министър Свилен Нейков, без чиято помощ академията нямаше да започне да съществува.

За целта БФКС ще закупи 16 карта от водещата световна марка CRG, които ще бъдат оборудвани с двигатели Maxter. Точно с такива картове премина цялата картинг кариера на световния шампион във Формула 1 Луис Хамилтън, който на младини заедно с Нико Розберг пилотираше карт в академията на McLaren Junior Team.

В „Академия за млади пилоти” ще могат да участват всички желаещи, които отговарят на изискванията на спортния регламент на БФКС за 2011 одина. Подборът на пилоти за този клас ще стане след попълване и изпращане на формуляр в сайта на федерацията. Желаещите трябва да са на възраст между 7 и 9 години, и да не са били лицензирани пилоти до момента.

Изпитните тест дните ще се проведат на 26 и 27 март на картинг писта „Лаута” в град Пловдив, където всички желаещи ще могат да спорят за 16-те карта за сезон 2011. Кандидатите трябва да имат предварително медицинско и свидетелство от училище удостоверяващо неговия успех. Други компоненти от конкурса ще бъдат изпит върху Наредбата за организиране и провеждане на състезания по картинг за 2011 година, функционален и физически тест, тест за рефлекси и естествено изпитания за пилотските умения на децата.

16-те щастливци ще трябва да изберат клуб, член на БФКС, към който да се състезават. Календара на шампионата е от десет състезания и ще се проведе на всички известни картинг писти в страната.

Помислено е и за техническия регламент. За да има равни условия всички двигатели ще са пломбирани, а за да се следи за техният ресурс, техническата комисия към БФКС ще инспектира двигателите след всяко трето състезание.

Един от основните фактори в моторните спортове – гумите също са лимитирани с цел изравняване на условията.

Програмата не цели едностранното техническото и тактическо развитие на тези бъдещи млади пилоти на болиди.

По време на шампионата федерацията ще срещне прохождащите картингисти с най-известните български автомобилни пилоти които ще споделят своя опит. Няколко пъти през годината ще има физиологични тестове, с които ще се насочва правилната подготовка на отделните пилоти. Ще бъде обърнато внимание и на медийното присъствие и начина на държание по време на интервю.

Амбицията на цялото ръководство на БФКС е да организира една школа, която да изгради бъдещите таланти на България.