Българската федерация по картинг спорт (БФКС) стартира амбициозен проект, с цел откриване на талантливи състезатели в моторните спортове и развиване на качествата им. Начинанието носи името „Академия за млади пилоти” и е подкрепено от Министерството на физическото възпитание и спорта.

Както е известно, преди няколко седмици федерацията инициира шампионат за пилоти в най-ранна възраст (7-9 г.), в клас до 60 куб. см. Освен това БФКС осигури средства за внос на състезателни машини и екипи, които да раздаде на показалите най-добри резултати в организираните от нея тестове. След конкурс сред вносителите на такава екипировка беше избрана най-добрата оферта. Очаква се в началото на април в България да пристигнат 16 шасита от италианската марка “CRG” , с двигатели “Maxter”, готови за състезание, както и 16 хомологирани екипа.

Тестовете за Академията ще се проведат на картинг писта „Лаута” в Пловдив, датите и още подробности ще бъдат обявени до дни. Всички, отговарящи на възрастовите условия (7-9 г.), могат да спорят за 16-те карта за сезон 2011. В календара на националния шампионат са включени 10 състезания.

В световен мащаб значението на картинга за прохождането в спортовете на четири колела е огромно. Всеки от действащите в момента пилоти във Формула 1 например, има опит в картинг спорта, при това - на високо равнище.