Последният кръг от републиканския шампионат по мотоциклетизъм се проведе на пистата в Долна Митрополия. Над 5000 души наблюдаваха състезанията от трибуните и подкрепяха своите фаворити. Естествено, с най-голям интерес беше проследена надпреварата в кралския клас 1000cc, в който участва най-ярката звезда на българския мотоциклетизъм Мартин Чой.

По време на предварителните квалификации вчера, Мартин (BMW) реализира най-добра обиколка за 1:31,956 минути и това го постави на челно място в стартовата решетка. От втора позиция стартира основният му опонент за титлата Ангел Караньотов (Ducati), а от трета Петър Важаров (Honda). Общото класиране преди заключителния кръг предвещаваше много оспорвана битка, тъй като Караньотов водеше с 4 точки, задължавайки Мартин да стане пръв в последното състезание, ако иска да запази короната в кралския клас.

Точно така и стана. И тримата състезатели в челната тройка стартираха отлично. Караньотов успя да дръпне още в първия завой и да оглави за кратко колоната, но на третия завой Мартин го сряза и отново пое лидерството. Позициите на тримата останаха непроменени до финиша, но адреналинът беше на ниво през цялото време, заради късата дистанция между Чой и Караньотов. Свидетелство за това е и разликата в най-бързите им обиколки - 1:31.180 за Мартин и 1:31.292 за Караньотов.

Това беше последният старт на Мартин Чой за този сезон. Сега му предстои заслужена почивка и подготовка за догодина. Успешната защита на титлата е поредната перла в короната на българския шампион. Той вече има зад гърба си общо 24 републикански титли, няколко балкански и редица европейски. Той е и единственият активен български мотоциклетист, който вече няколко поредни години взима участие в Световния шампионат по издръжливост, където си опонира с имена от върховете на световната ранглиста.