Легендата на Рома Збигнев Бониек обяви, че е твърдо против идеята за провеждане на Световното първенство на всеки две години.

"Арсен Венгер форсира световния футбол по този начин, с тази своя идея. Не съм съгласен с него, въпреки че сме добри приятели", започна изявлението си вицепрезидентът на УЕФА.

"Футболът, при цялото ми уважение към другите спортове, не изисква отборите постоянно да играят световни първенства като в някои спортове, а по-скоро играе роля на глобален феномен и дава възможност на по-широка публика да го проследи", аргументира се Бониек и счита, че сегашната система е достатъчно натоварена и здравето на футболистите трябва да се съхранява.

Полякът продължи: "Самото Световно първенство е привлекателно с това, че е на 4 години. Самата тръпка, самото очакване са различни. Ако то се провежда на по-кратък период от време, би загубило своя чар, интерес и имидж."

Бониек попита в такъв случай, какво ще се случи с Европейското първенство, когато то съвпадне с някой Мондиал, като изрази мнение, че то може би е дори по-силно от самото Световно първенство.

Легендарният играч говори и по-друга актуална тема в последната година – анонсираната идея за Суперлига от някои от най-големите отбори в Европа.

„Парите в Шампионската лига са равни или дори по-големи от тези в Суперлигата. Шампионската лига е една Суперлига“, завърши изказването си полската легенда.