Президентът на Френската футболната федерация Ноел Льо Грает заяви, че не е против идеята за провеждане на Световно първенство на всеки две години, след като ФИФА проведе онлайн среща за обсъждането на проекта.

„Ще бъде грешка, ако не помислим върху това“, сподели 79-годишният Льо Грает за петъчното издание на спортния всекидневник L‘Equipe, ден след като централата проведе срещата с 211-те си членки в опит да спечели подкрепа. Той добави, че подкрепя идеята за Мондиал на всеки две години за жени „стига да се провеждат през зимата, а не през лятото, когато ще бъдат твърде близо до мъжките световни първенства“.

Той бе по-резервиран относно по-честите световни първенства за мъже, но призна: „Лично аз не съм против идеята, но не бих й дал и картбланш. Трябва да знам дали този проект ще обогати или не Френската федерация, на която съм президент“. Льо Грает подчерта, че решението на УЕФА да създаде нов турнир на две години – Лигата на нациите, който се провежда между европейските и световните първенства, е проблематично, тъй като е станало по-трудно за националните тимове на други континенти да имат възможност да играят срещу европейски отбори в приятелски срещи.

За сравнение, селекционерът на Франция Дидие Дешан, който изведе „петлите“ до триумф на Световното в Русия през 2018, в четвъртък каза, че по-честото провеждане на Мондиали заплашва да ги „банализира“. Той добави, че действащият формат на турнира на всеки четири години е „добър, такъв, какъвто е“.