Саудитска Арабия, Египет и Гърция искат заедно да домакинстват на Световното първенство през 2030 г. Турнирът ще се проведе отново през зимата, ако тяхната кандидатура бъде избрана.
 
Според The ​​Times, позовавайки се на източници, запознати със ситуацията, до няколко седмици ще бъде официално обявена съвместната кандидатура на Саудитска Арабия, Египет и Гърция за домакинство на турнира. Решението е взето след преговори на правителствено ниво.
 
Ако тези страни получат правото да бъдат домакини на Мондиал 2030, Саудитска Арабия ще поеме част от разходите за подготовка на инфраструктурата в Египет и Гърция.
 
Трите страни ще бъдат сериозен конкурент на съвместното заявление на Испания и Португалия, което се подкрепя от УЕФА. Саудитска Арабия, Египет и Гърция представляват три различни конфедерации и се очаква те да бъдат подкрепени от Азия, Африка и някои европейски страни.
 
Срещу поредното зимно световно първенство пък вероятно ще скочат представителите на топ първенствата в Европа, тъй като турнирът ще прекъсне сезона за повече от месец.
 
Припомняме, че четири страни от Южна Америка – Уругвай, Аржентина, Чили и Парагвай, също кандидатстваха за домакинство на Мондиал 2030.
 
"Таймс" подчертава, че шефът на ФИФА Джани Инфантино се е срещнал с представители на Саудитска Арабия, Египет и Гърция през последните седмици, но източници от световната централа твърдят, че той няма да подкрепи нито една конкретна оферта.