Испанската федерация по футбол работи много сериозно по кандидатурата си за домакинство на Световното първенство по футбол съвместно с Португалия през 2030 година. От централата днес обявиха 15-е стадиона, които са селектирани за приемането на мачовете и от които ще се изберат 11, информира вестник "Ел Мундо Депортиво".

Сред тях са "Сантяго Бернабеу" и "Уанда Метрополитано" в Мадрид, "Камп Ноу" и "Корнела дел Прат" в Барселона, "Нуево Местая" във Валенсия, "Ла Картуха" в Севиля, "Сан Мамес" в Билбао, "Аноета" в Сан Себастиан, "Ла Роселада" в Малага, "Балаидос" във Виго, "Риасор" в Ла Коруня, "Естадион Гран Канария" в Лас Палмас, "Ла Ромареда" в Сарагоса, "Ел Молинон" в Хихон и "Ла Кондомина" в Мурсия.

Засега кандидатурата на Испания и Португалия изглежда най-сериозна за домакинството. Двете страни искаха домакинството и на Мундиала през 2018 година, което отиде при Русия. Техният основен конкурент е общата кандидатура от Южна Америка на Аржентина, Уругвай, Чили и Парагвай.

Преди четири години се заговори, че България, Гърция, Румъния и Сърбия също обмислят подобна кандидатура, като имаше и срещи на футболните ръководители на тези страни, но този проект изглежда изоставен.

Решението за домакинството на Световното първенство през 2030-а ще бъде взето след две години.