Селекционерът на германския национален отбор по футбол Ханзи Флик защити Йозуа Кимих след като стана ясно, че играчът не е ваксиниран срещу COVID-19. Кимих е сред повиканите за мачовете срещу Лихтенщайн и Армения от световните квалификации.

Флик все пак изрази надежда, че всички германски национали ще бъдат ваксинирани.

"Аз лично съм ваксиниран. Освен това съзнателно подкрепих кампанията на германската футболна федерация по темата. Би било идеално, ако всички играчи в отбора са ваксинирани", коментира треньорът пред вестник Frankfurter Allgemeine.

 

В същото време селекционерът осъди остро публичната реакция срещу Кимих след признанието му, че все още не е ваксиниран, тъй като има притеснения за липсата на дългосрочни проучвания.

"Границите са прекрачени, когато хората са обиждани или притискани. Въпреки, че Йозуа не е ваксиниран, той не отрича съществуването на коронавируса. Не е сред привържениците на теориите на конспирациите. Тези, които го познават, знаят какъв човек е", заяви Флик.

Треньорът добави, че е решил да се ваксинира след консултация с лекари на които има доверие. Селекционерът не отхвърли възможността Кимих да се ваксинира в бъдеще.

"Той се интересува много, винаги иска да научава нови неща и понякога отнема повече време, за да си създаде мнение", заяви националният селекционер на Германия.