Уелс се класира за Мондиал 2022 след победа с 1:0 над  Украйна във финалния плейоф.  Автогол на капитана на гостите Андрий Ярмоленко след удар на Гарет Бейл в 34-ата минута донесе историческия успех на "драконите", които не играли на световни финали от 64 години. С огромен принос за триумфа на домакините бе 35-годишният вратар Уейн Хенеси, който с фантастичните си намеси отчая украинците.

Gulliver/GettyImages
51 снимки

Още в 3-ата минута страстите на терена се нажежиха след един груб фаул на Алън от домакините. Последваха бързи два жълти картона за него и съотборникът му Джеймс, а докато отборът на Уелс редеше стената си, Зинченко прати топката във вратата на Хенеси. Естествено, голът не бе признат, а при повторното изпълнение на прекия свободен удар Малиновский шутира много силно, но право в ръцете на стража на домакините.

В 8-ата минута Циганков показа силата на левия си крак с удар по земя от ъгъла на наказателното поле, който обаче бе избит от опитния вратар на "драконите". Отборът на Украйна продължи да бъде по-агресивният отбор и в 12-ата минута се откри чудесна възможност пред Ярмоленко. Той се измъкна от засадата и излезе очи в очи с Хенеси, но не успя да го преодолее. Едва в 21-ата минута Гарет Бейл се опита да изненада Бушчан с шут от дистанция, който обаче не се получи и топката мина далеч от вратата на Украйна. Секунди по-късно Караваев получи подарък в наказателното поле, но слабият му удар не затрудни Хенеси. 

Украинците продължиха да налитат като оси към вратата на "драконите", където Уейн Хенеси бе принуден да прави чудеса. В рамките само на наколко секунди в 30-ата минута той отрази първо далечен шут на Зинченко, а след това с решаващо излизане изпревари Циганков. 

Пропуските на Украйна бяха наказани в 34-ата минута и противно на логиката домакините поведоха. Гарет Бейл изпълни коварен пряк свободен удар, а Ярмоленко в опита си да пресече топката, я прати с глава в собствената си врата - 1:0.

Пет минути преди почивката гостите поискаха дузпа за нарушение на Джо Алън срещу Ярмоленко, но след проверка с ВАР реферът отказа да посочи бялата точка. 

Втората част започна със страхотна контраатака на "драконите", която като по чудо не завърши с гол. Нико Уилямс подхвана нападението, което премина през Даниел Джеймс и Кийфър Муур и завърши с отлично подаване към Аарън Рамзи. Ветеранът на Рейнджърс обаче разочарова, след като отблизо отклони топката в аут.  Отговорът на Украйна не закъсня. В 55-ата минута шут на Циганков бе избит от вездесъщия Хенеси, а при добавката Яремчук не успя да намери очертанията на вратата от непосредствена близост. Четири минути по-късно Бен Дейвис с шпагат за учебник изби топката от краката на връхлитащия Ярмоленко. Вратарят на Украйна Бушчан пък трябваше да се намесва решително в 62-ата минута, когато удар на Джеймс рикошира в крак на защитник и топката застрашително полетя под гредата. 

Футболистите на Олександър Петраков продължиха да търсят гола и в 66-ата минута феновете на трибуните изтръпнаха след удар на Малиновский, който препарира Уейн Хенеси, но топката излезе в аут. Гредата спаси гостите четвърт час преди края след удар на резервата Бренан Джонсън, а в следващата минута вратарят Бушчан спаси шут на Бейл. Голямата звезда на домакините бе сменен в 83-ата минута под бурните аплодисменти на феновете, които секунди по-късно изтръпнаха след удар с глава на резервата Добик. Миколенко сложи топката на главата на Добик, който я насочи към вратата на Уелс, но Хенеси за пореден път не позволи да бъде преодолян с майсторско избиване. Три минути преди края Миколенко опита късмета си с хубав шут по земя от дистанция, който обаче бе уловен от безгрешния в този мач вратар на Уелс.

В добавените 5 минути на мача Украйна натика "драконите" в наказателното поле пред Хенеси и опита всичко, но домакините устояха на канонадата от удари и изпаднаха в дива радост след последния съдийски сигнал. 

УЕЛС - УКРАЙНА 1:0
 
1:0 Андрий Ярмоленко (34-автогол)
 
УЕЛС: Хенеси, Робъртс, Ампаду, Родон, Дейвис, Уилямс, Алън, Рамзи, Джеймс, Бейл-к, Муур
 
Селекционер Роб Пейдж

УКРАЙНА: Бушчан, Миколенко, Матвиенко, Забарний, Караваев, Степаненко, Малиновский, Зинченко, Циганков, Ярмоленко-к, Яремчук

Селекционер Олександър Петраков