Фенове на футбола, участвали в прояви на насилие, с доказана практика в незаконни сдружения и дори задлъжнели за храна, са част от списък от 6000 аржентинци, на които няма да бъде позволено да влизат на стадионите на световното първенство в Катар, съобщи градската управа на Буенос Айрес в понеделник.
 
През юни министерството на националната сигурност подписа споразумение за сътрудничество с посолството на Катар, за да попречи на аржентински хулигани,особено с криминални прояви, да присъстват на Мондиала.
 
Сред въпросните 6000 човека, които са в забранителния списък, влизат 3000, които по принцип нямат достъп до мачовете в аржентинските градове или поне така се предполага.
 
"Опитваме се да ограничим износа на насилие в Катар, каза министърът на правосъдието и сигурността на града Марсело Д'Алесандро в интервю за местна радиостанция. - Насилниците са тук, но не изключване някои вече да са стигнали в Катар. Искаме да върнем мира във футбола и насилниците да са извън стадионите.
 
Те, хората със забрана, са доказани участници в т.нар барас бравас-групировки (крайни ултраси, основно занимаващи се и с криминална дейност). Много от тях имат криминални регистрации за хулигански и друг тип престъпления, други просто са в списъците на полицията като част от "trapitos" (хора, през целия си живот са се занимавали със забранени улични бизнеси). Има и група хора, които няма да пътуват, тъй като са с дължими плащания за издръжка към бившите си партньорки, с които са разведени, или които са родители на техни деца, макар и без брак", очерта още картината министърът.
 
Висшият полицейски чиновник допълни, че амбицията им за контрол на влизащите в Катар допълнителното изпращане "както винаги на световните първенства, делегации от различни полицейски служители от страната, които да работят заедно с катарските органи за сигурност".