Президентът на FIFA Джани Инфантино защити плана си за провеждане на Световно първенство на всеки две години по време на посещение във Венецуела – страна, която никога не се е класирала за Мондиал в историята си.

Проектът за Световно на всеки две години, който е подкрепен от бившия мениджър на Арсенал Арсен Венгер, бе сериозно разкритикуван от континенталните федерации УЕФА и КОНМЕБОЛ, както и от много треньори и анализатори.

„Нашата работа във FIFA е постоянно да мислим за това как можем да подобрим футбола в света, да направим футбола наистина глобален спорт. Президентът на FIFA е президент на 111-те страни и всички тези страни имат правото да мечтаят – мечта, подобна на тази на Винотинто (б.ред националния отбор на Венецуела). Те също трябва да могат да сбъднат тази мечта, защото ако трябва да мечтаеш вечно, в края предпочиташ да правиш други неща“, започна Инфантино на събитието във венецуелската столица Каракас.

 

Той настоя, че Световно на всеки две години ще увеличи шансовете за класиране на по-малки страни за Мондиал. „Когато бе решено да се провежда Световно първенство на всеки четири години, преди около 100 години, FIFA имаше 40 страни. Време е да анализираме отново проблема“. Инфантино каза още, че южноамериканските отбори често са изправени пред пречката да пътуват повече в сравнение с европейските тимове.

Европа е била домакин на Мондиал повече от два пъти повече (б.р.11 пъти) от всеки друг континент. Южна Америка е приемала турнира пет пъти. Африка и Азия само по веднъж, въпреки че следващият е в Катар. „Ако Меси трябва да пътува 350 000 км, за да играе на Световно първенство, и Кристиано Роналдо 50 000…мисля, че е нормално през юни южноамериканците да са малко по-уморени от европейците. От 2002-а насам, Бразилия не е печелила елиминационен мач срещу европейски съперник на Мондиал…от 20 години, а това е Бразилия“, заключи президентът на FIFA.