Президентът на УЕФА Александър Чеферин призова ФИФА да се откаже от идеята за провеждане на световни първенства по футбол на всеки две години.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино потърси подкрепа за идеята от националните федерации с обещанието, че световни през две години ще донесат допълнителни приходи от 4,4 милиарда долара.

Въпреки примамливите финансови цифри, предложението срещна съпротива от европейските клубове.

„Световното първенство, което се провежда на всеки две години, не е подходящо за всички във футбола. Радвам се, че ФИФА също осъзна това", каза Чеферин пред Financial Times Football Business Summit, цитиран от "Ройтерс".

"Вчера имах дискусия с президента на ФИФА за това. Не бива да пречим на развитието на футбола на други континенти, но това не трябва да навреди на европейските и южноамериканските федерации.

Има дискусии, но що се отнася до мен, световното първенство, което се провежда на две години, не стои на дневен ред. Сигурен съм, че скоро ще стигнем до решение с ФИФА", каза Чеферин.

Чеферин започна нова атака срещу опитите за формиране на Европейска Суперлига. Според информации Реал Мадрид, Барселона и Ювентус все още се интересуват от формиране на лигата.

"Първо лансират тази глупост в разгара на пандемията, сега всеки ден четем статии, че планират да лансират подобна идея сега, в разгара на война. Трябва ли да говоря повече за тези хора? Те очевидно живеят в паралелен свят. Докато ние спасяваме играчи, докато работим, за да помогнем на тази ужасна ситуация, те работят по такъв проект. Могат да плащат на когото си искат да кажат, че това е хубав проект, че имат пълна солидарност, че ще дадат някаква подкрепа за по-малките клубове, но това е пълна глупост. Всички го знаят", каза Чеферин.