Само преди година една от големите звезди на Олимпик Лион – Набил Фекир беше на крачка от това да осъществи трансфер в Ливърпул. В мрежата дори изтекоха кадри с играча, на които той позира с фланелката на „червените”. Дванадесет месеца по-късно халфът по всичко личи ще парафира с испанския Бетис, като дори участието в групите на Шампионска лига с родния му Лион не може да го разубеди.

Къде се корени този огромен контраст?

Авторитетното френско издание „Л’Eкип” се постара максимално изчерпателно да даде отговорът на този въпрос, защото до неотдавна Набил минаваше за един от следващите големи футболисти на Франция. Ключът за разгадаването на наглед не особено логичните ходове е само един: семейството.

Вестникът заяви, че Бетис – завършил на 10-о място в Ла Лига през миналия  сезон – е единствената възможна опция пред играча, защото само севилци са склонни да приемат освен него и 22-годишния му брат Ясин в първия си тим. Не е тайна за никого, че бащата на Набил Фекир – Мохамед, се грижи за неговите интереси и очевидно държи на това кариерите на неговите потомци да останат все така неразривно свързани. Така, както беше в Лион. По-малкият Ясин се присъедини към школата на „хлапетата” през 2015 година, а две лета по-късно подписа и първи професионален договор. Оттогава досега обаче има точно 3 официални мача за първия тим и общо изиграни 21 минути, което не говори особено ласкаво за качествата му.

„Л’Екип” продължава с разкритията, от които става видно, че финансовите параметри също са една твърде основателна причина Фекир да приеме предложението на Бетис. Андалусийците са готови да плащат на плеймейкъра по 600 хиляди евро на месец (преди данъците), което е почти двойно повече спрямо възнаграждението му в Лион (350 хиляди евро месечно). И всичко това на фона на интерес от други тимове от Ла Лига като Валенсия, Севиля и Атлетико Мадрид, а към тях могат да се добавят английския Арсенал и италианския Наполи.

„Везувиани” дори пратиха примерен договор до Набил Фекир, но в същото време му дадоха ясно да разбере, че той се явява техният план „Б”. Наставникът Карло Анчелоти все още има надежди, че клубът може да привлече Хамес Родригес от Реал Мадрид, а Фекир не е склонен да чака, въпреки че и Лион би предпочел неговият бивш капитан да задържи окончателния си отговор. Френският тим се надява, че все отнякъде ще изскочи тим с по-добра оферта, която все пак няма да бъде дори близо до 70-те милиона евро, които Ливърпул беше готов да плати само преди година. Към момента Бетис не успява да покрие абсолютния минимум на Лион от 30 милиона евро, но в крайна сметка настоятелността на самия играч може би ще надделее.