Ръководството на Ливърпул съвсем не счита за невъзможно привличането на опорния халф Наби Кейта от РБ Лайпциг, въпреки твърдите откази на германския клуб. Всъщност „червените” са по-решени от всякога да привлекат национала на Гвинея преди началото на кампанията, в която ще атакуват груповата фаза на Шампионската лига.

Наби Кейта прие условията на Ливърпул

Според вестник „Мирър” мениджърът Юрген Клоп е човекът, който най-силно настоява за трансфера на работоспособния играч. 22-годишният дефанзивен халф изигра впечатляваща кампания в Бундеслигата и даде своя никак нескромен принос за знаменитото второ място.

Ливърпул ще трябва да се бръкне със 70 милиона за Кейта

Ас от Бундеслигата колабира след мач

Шефовете на РБ Лайпциг не дават и дума да се издума за евтина продажба, тъй като настояват за 70 милиона паунда от Ливърпул. Това без съмнение би превърнало Кейта в най-скъпата покупка на „червените” не само за лято’2017, но и в цялата им история. Грандиозната цифра има за цел да откаже мърсисайдци от по-нататъшно преследване, но това явно трудно ще се случи.

На „Анфийлд” следят доста отблизо изявите на Кейта и няма да се откажат току-така от такава ценна придобивка. Ето 10-те статистически показателя, които правят гвинееца толкова ключова цел за „червените”:

- Само Усман Дембеле от Борусия Дортмунд (3,2) има повече успешни дрибли средно на мач в сравнение с Кейта (2,7) през сезон 2016/2017 в германското първенство.

- Кейта даде 7 асистенции в Бундеслигата през изминалата кампания. В Ливърпул само Джорджинио Вайналдум (9) може да се похвали с повече.

- Кейта завърши с 8 шампионатни гола за РБ Лайпциг през 2016/2017. При „червените” играчите от настоящия състав с по-добри постижения са Мохамед Салах, Филипе Коутиньо, Садио Мане и Роберто Фирмино.

-  В своите 31 мача в Бундеслигата за кампания 2016/2017, Кейта е участвал в общо 15 попадения.

- Гвинеецът попадна в Отбора на сезона, избран от феновете на Бундеслигата. От всички 11 футболисти само Роберт Левандовски получи повече гласове от него.

- Според сайтът за футболна статистика whoscored.com Кейта е бил петият най-добър играч в германското първенство през миналия сезон. Той отстъпва единствено на Тиаго Алкантара (Байерн Мюнхен), Ариен Робен (Байерн Мюнхен), Емил Форсберг (РБ Лайпциг) и Роберт Левандовски (Байерн Мюнхен).

- Наби Кейта умее да играе в защита. Той завърши сезона с 80 успешни единоборства, което е шестото най-добро постижение.

- Футболистът може да се похвали и с 81 пресечени паса, което отново шесто най-добро постижение.

- В двата си сезона в австрийския Ред Бул Залцбург той записва два дубъла с шампионската титла и Купата на страната.

- През сезон 2015/2016 Кейте е избран за Играч на годината в австрийската Бундеслига.