Ливърпул има много причини да не иска да вижда своя бивш футболист и любимец на феновете Филипе Коутиньо в кръвния враг Манчестър Юнайтед. Една от тях доста очаквано има финансов оттенък, тъй като спекулациите за трансфер на бразилеца от Барселона в посока „Олд Трафорд” се окажат верни, то това ще коства милиони на мърсисайдци.

26-годишният Коутиньо смени „червените” с Барса през януари 2018 година, но определено не оправда очакванията предвид факта, че се превърна в най-скъпата покупка за цялата история на каталунския гранд. Сделката беше на стойност 142 милиона паунда (около 160 милиона евро), като в цифрата влизат различни бонуси, обвързани с представянето на Коутиньо.

Южноамериканецът към момента тотално губи битката с Усман Дембеле за титулярно място, а също така доказва, че не може да влезе и в обувките на легендата Андрес Иниеста, за да играе поне като един характерните за Барселона трима вътрешни полузащитници. Като се има предвид, че от другия сезон тимът ще разполага и с талантливия холандец Френки де Йонг, то перспективите пред Коутиньо изглеждат не особено оптимистични.

До момента официалната позиция на Барса гласи, че Коутиньо не е за продан и се ползва с доверието на наставника Ернесто Валверде. Като се има предвид как точно последният дозира игровите минути на плеймейкъра, остава впечатлението, че испанският наставник не може да намери място на Коутиньо в своя игрови план. Отделно от това в Испания се тиражира версията, че бившият кадър на Интер желае да осъществи завръщане във Висшата лига. То обаче почти сигурно ще бъде в някой от преките конкуренти на Ливърпул за челните позиции, като фаворит на този етап се очертава именно големият съперник в исторически план Манчестър Юнайтед.

Според вестник „Мирър” стигне ли се до подобна продажба през лятото, то Ливърпул не би бил в състояние да прибере пълния размер от въпросните 142 милиона паунда. Изчисленията на медията сочат за минимална загуба от 8,8 милиона паунда, която може да се увеличи до 13,2 милиона.

Съществува теза, че Барселона се е съгласил да плаща по 4,2 милиона паунда за всеки 25 шампионатни двубоя, които Коутиньо изиграе със синьо-червения екип. Коутиньо има да изиграе още 7 мача от Ла Лига през настоящия сезон, за да закръгли сметката си на 50 и така да донесе втори транш на „червените”.

Все пак те могат да очакват премия от 4,4 милиона паунда, която е дължима, ако Барселона се класира за Шампионската лига през следващия сезон. Като се има предвид колко убедително водят „блаугранас” в испанския елит, плащането изглежда просто формалност. Това е важно, защото според „Манчестър Ивнинг Нюз” тази клауза е валидна само за настоящата кампания.