Загиналият нападател Емилиано Сала е бил „изоставен” от Кардиф Сити сам да урежда пътуването си след своя рекорден трансфер от Нант. Това заяви бившият футболен агент Уили Маккей пред Би Би Си.

28-годишният Сала и пилотът Дейвид Иботсън катастрофираха, пресичайки Ламанша миналия месец. Синът на Уили Маккей – Марк беше посредникът по сделката от страна на футболиста. Маккей-старши пък е бил човекът, който е съдействал по уреждането на оказалия се фатален полет.

„Сала беше зарязан в хотела – в по-малка или по-голяма степен – да оправя сам своите пътни ангажименти”, заяви Маккей.

От Кардиф няколкократно отрекоха, че са се отнесли пренебрежително спрямо придвижването на играча от Нант до столицата на Уелс. Оттам поясниха, че са предложили на Сала да пътува с редовен полет, но той е отхвърлил това предложение.

„Защо взех участие ли? Защото помагах на сина си”, заяви Уили Маккей. „Нийл (визира Нийл Уорнък, мениджърът на Кардиф – б.р.) се беше обадил на Марк, а той го насочил към мен. Той ме уведоми, че служителят по посрещането е чакал Еми да пристигне, но самолетът така и не се появил. Всички се опасявали от най-лошото.”

„Изглежда никой в Кардиф не си мърдаше пръста. Беше леко унизително за клуба. Те купиха играч за 17 милиона евро и го оставиха в хотел да се рови в компютър и сам да търси полет. Мисля, че Кардиф се изложиха, при това много.”

„Начинът, по който се държаха до този момент… те са позор.”

„Не е вярно, че Еми е плащал за полета. Той не плати каквото и да е. Аз бях човекът, от който Дейвид Иботсън щеше да си търси парите.”

„Когато позвъниш на такси, не го питаш дали има шофьорска книжка. Аз просто исках да доведа момчето у дома, в който той си бе избрал. Бяхме много доволни от свършената работа.”

„Получих авторитетни сведения, че Иботсън е много добър пилот. Не държа никого отговорен, защото това е трагичен инцидент”, продължи Маккей-старши.

Той също така беше категоричен, че неговият син Марк се отказва от комисионната си по трансфера – 1,5 милиона паунда – която Нант му дължи. „Тук не става дума за пари, два живота бяха погубени. Предвид обстоятелствата си готов да загубиш 1,5 милиона паунда.”