Старши треньорът на Барселона Ернесто Валверде има твърде ограничен избор на поста ляв бек от началото на сезона, където той разчита главно на Жорди Алба. Алтернативата на 29-годишния футболист е юношата на каталунците Хуан Миранда, който от началото на кампанията не е получавал възможност за изява в мачовете от Ла Лига и Шампионска лига. За сметка на това наставникът на каталунците използва в два мача като ляв бек – първо Томас Вермален, а след това и в Самюел Умтити. Барселона продаде Люка Дин през изминалото лято на Евертън, което ограничи много избора на Валверде за ляв бек. Това ще принуди каталунците да бъдат активни на трансферния пазар и още през януари може да привлекат нов ляв бек. Шампионът на Испания се е спрял на защитника на Олимпик Лион Ферлан Менди.

Спортният директор на Барселона Ерик Абидал харесва изключително много качествата на 23-годишния футболист, който допада и на треньорското ръководство.

Скаутите на клуба следят от повече от година изявите на Менди.

Французинът се справя еднакво добре и в двете фази на играта, но той се различава от Жорди Алба, тъй като е значително по-висок от него със своите 183 см.  Освен това Менди е и физически по-стабилен, а и притежава нужната експлозивност в атака.

Лион привлече Менди от Льо Авър, където започва кариерата на играча. Той дебютира във футболния елит на 19 години.

В първия си сезон в Лига 1 той взима участие в 35 мача, в които прави 5 асистенции.

Менди има договор с Олимпик Лион до 2023 година.

Той е твърд титуляр в състава на Бруно Женесио.

Барселона поддържа отлични отношения с президента на Лион Жан-Мишел Ола и не се очаква каталунците да имат съществени проблеми в преговорите за Менди. Освен това президентът на каталунците Хосеп Мария Бартомеу е личен приятел на Ола. Самият Ерик Абидал също поддържа много добри отношения с бившия си клуб.