Основната цел, която Барселона има през предстоящия летен трансферен прозорец, е да подпише с нов централен нападател и клубът ще съсредоточи всичките си усилия върху осигуряването на парите, необходими за подобен ход, пише „Marca“.

Инфлацията обаче се отрази на пазара, като цените на качествените голмайстори скочиха рязко през последните месеци. Междувременно Барселона все още трябва да се раздели с играчи като Филипе Коутиньо, Миралем Пянич, Самуел Умтити, Антоан Гризман и Франсиско Тринкао, за да смъкнат малко тавана на заплатите си.

Роберт Левандовски е една от основните цели след елиминирането на Байерн Мюнхен от Шампионската лига. Качествата му са извън съмнение, но цената му е висока и е съмнително дали Барселона е готов да даде толкова пари само за краткосрочно решение в атака, тъй като полякът ще навърши 34 години по-късно тази година. Полският таран има още една година от договора си с Байерн.

Междувременно агентът на Левандовски, Пини Захави, прави всичко възможно да осигури на клиента си най-добрата финансова оферта. Президентът на Барселона Жоан Лапорта има отлични отношения със Захави и в миналото са правили бизнес заедно. Полякът обаче не е единствената опция пред „каталунците“.

Роберт Левандовски

източник: Gulliver/GettyImages

Барселона се опитва да привлече звездата на Борусия Дортмунд Ерлинг Халанд от дълго време, като Лапорта дори се срещна с агента му Мино Райола на няколко пъти. Старши треньорът на испанците Шави Ернандес също е провел разговор с 21-годишния футболист, за да обясни плановете си за бъдещето на отбора. Халанд харесва варианта Барселона, но от него се интересуват клубове в много по-добро финансово състояние като Реал Мадрид, Байерн Мюнхен и Манчестър Сити.

Основният проблем на Барселона е, че те не могат да се конкурират във финансово отношение с елитните европейски клубове, които могат да инвестират повече пари за финансиране на подобен трансфер. „Каталунците“ са в преговори за сключване на сделка с инвестиционния фонд „CVC“, но дори и да получат финансова помощ, те пак ще трябва да се разделят с определени играчи.

Трансфер на Халанд може да струва на Барселона около 250 милиона евро, от които 75 милиона евро ще бъде трансферната сума, платена на Дортмунд. Те също така ще трябва да покрият исканията му за заплата и да предложат на Райола около 60 милиона евро като комисионна.

Ерлинг Халанд

източник: БГНЕС / BGNES

„Marca“ съобщава, че Барселона има още три интересни опции – Рафаел Леао, Габриел Жезус и Дарвин Нунес, но и тримата също няма да излязат евтино.

Леао е фаворитът на Лапорта от тримата, но Милан не планира да го продава и иска да му осигури нов договор, като цената му е определена на 50 милиона евро.

Милан - Дженоа / Серия А, 33-и кръг, 15.04.2022 г.

източник: Gulliver/GettyImages

Междувременно Дарвин Нунес е футболист, който Барселона наблюдава от дълго време. Бенфика е готов да го продаде през лятото, но ще иска да получи между 75 и 100 милиона евро. Към 22-годишният нападател интерес имат още Арсенал, Манчестър Юнайтед, Челси и Пари Сен Жермен.

Дарвин Нунес

източник: Gulliver/GettyImages

Най-евтиният от тези три варианта е Габриел Жезус, който може да напусне Манчестър Сити, ако „гражданите“ успеят да подпишат с Халанд през лятото. Тъй като договорът му е до 2023 година, евентуален трансфер на бразилския нападател може да струва на Барселона около 30 милиона евро.

Габриел Жезус

източник: Gulliver/GettyImages