Изходящ трансфер на Филипе Коутиньо в посока Байерн Мюнхен след края на кампанията ще бъде жизнено важен за Барселона, ако клубът иска да подсигури финансовата си стабилност през 2020 година. Тази новина разгласи ESPN, позовавайки се на свои източници.

Съгласно Финансовия феърплей на УЕФА клубовете нямат право да харчат повече пари, отколкото получават като приходи. В тази връзка европейската футболна централа следи абсолютно много внимателно дали отборите балансират своите финанси, като се допуска загуба до 40 милиона евро, но не и в два поредни отчетни прозореца. В тази връзка Барселона ще трябва да реализира продажби на футболисти в размер на 124 милиона евро до края на сезона, за да не попадне под ударите на правилника.

Ако клубът се провали в това отношение, то позициите на президента Хосеп Мария Бартомеу ще бъдат сериозно разклатени, а те и без друго не изглеждат особени солидни напоследък. Не е изключено неговите опоненти да използват подобен провал като повод да се свикат избори за нов президент.

Филипе Коутиньо

източник: Gulliver/Getty Images

Финансовият модел на Барселона претърпя значима промяна през 2017 година, когато Пари Сен Жермен плати нечуваните дотогава 222 милиона евро (199 милиона паунда), за да задейства откупната клауза на Неймар. За да запълни зейналата дупка Барселона действа с размах и осъществи три от най-крупните си сделки, привличайки Усман Дембеле (125 милиона евро), Антоан Гризман (120 милиона евро) и Филипе Коутиньо (160 милиона евро) в няколко поредни трансферни прозореца.

Последният не успя да се наложи сред „блаугранас” и това лято беше пратен под наем в Байерн Мюнхен. В сделката с германците бе предвидена и опция за откупуване в размер на 120 милиона евро (107,6 милиона паунда). Баварците имат право да се възползват от нея по всяко време, но трябва да уведомят Барса до 30 юни дали възнамеряват да го сторят.

Коутиньо вече започна да оставя своята следа в Байерн, като изигра 8 мача, в които се отчете с 2 гола и 2 асистенции. Евентуалното задействане на неговата опция ще реши всички проблеми на Барселона,  а това е желаният вариант, тъй като каталунците ще го сторят с продажба на един-единствен играч, който и без друго не е част от състава в момента. По-голям проблем ще бъде, ако това не се случи, защото тогава Барса ще трябва да форсира продажба на поне двама трима от футболистите си.