Лионел Меси не успя да изравни рекорда на Герд Мюлер за най-много отбелязани голове в една календарна година, след като не успя да се разпише в последния двубой на Барселона от груповата фаза на Шампионската лига. Аржентинецът започна като резерва срещу Бенфика и се появи на терена през втората част, а мачът на „Камп Ноу“ приключи без голове. Лошата новина за аржентинеца е, че той получи травма пет минути преди края на двубоя.

В другия сблъсък от група G шотландският Селтик взе своето при домакинството си на Спартак Москва в Глазгоу и предвид равенството на Бенфика, продължава напред в турнира за сметка именно на португалците.

Предвид протоколния за Барселона сблъсък, наставникът на тима Тито Виланова заложи на доста експериментален състав, като в него личаха имената на играчи, които рядко попадат в стартовите 11. Лионел Меси бе оставен на пейката, въпреки че се нуждаеше само от едно попадение, за да изравни рекорда на Мюлер.

Двубоят на полупразния „Камп Ноу“ започна силно за гостите, които имаха нужда от победа, за да гарантират мястото си в следващата фаза, без значение от резултата в другия мач между Селтик и Спартак Москва.

Още в началните минути Бенфика имаше два уникални шанса за гол, като при единия гредата се оказа добър помощник за домакините. В 11-ата минута Родриго бе изведен абсолютно сам срещу вратаря на Барса, но вместо да подаде на абсолютно непокрития вляво свой съотборник, той реши да стреля, а топката мина на сантиметри покрай десния страничен стълб.

След половин час игра, Лима се измъкна отляво, стреля технично, а след намесата на резервния страж Пинто, топката срещна гредата, а след това футболист на Барса изчисти силно топката напред.

Без съмнения Барселона изигра един от най-слабите си мачове през този сезон. Домакините владееха топката в големи периоди от мача, но гостите бяха тези, които редуваха положенията пред противниковата врата. Гостите от Бенфика успяха да отправят цели 14 удара по посока на вратаря Пинто, докато нападателите на каталунците се отчетоха с едва шест изстрела, като само четири попаднаха в рамката на вратата.

Дългоочакваният момент за Меси дойде в 58-ата минута, когато аржентинецът се появи на терена за сметка на Рафиня. Очаквано след влизането му в игра, голяма част от пасовете в предни позиции бяха именно към Меси, но нападателят нямаше късмет да отбележи. Аржентинецът имаше две добри ситуации, като при втората, въпреки че стреля към вратата, получи травма в коляното. Меси не успя да продължи срещата и бе изведен от терена с медицинска количка.


szólj hozzá: Barcelona vs Benfica 0:0 SHORT HIGHLIGHTS

В другия двубой, Слетик постигна своето и се наложи с 2:1 над гостуващия Спартак Москва. Домакините поведоха в резултата с точен изстрел на Гари Хупър в 21-ата минута. Шест минути преди края на първата част, гостите от Москва успяха да изравнят чрез Ари.

Всичко в мача, а и в групата като цяло, бе решено в 82-ата минута, когато „детелините“ стигнаха до дузпа, която Комънс превърна в гол. Именно благодарение на него, Селтик изпревари Бенфика в класирането и се класира за 1/8-финалите на турнира. Португалците ще продължат участието си в Лига Европа.