Удинезе и Спортинг Брага без съмнение изиграха най-интересния реванш от плейофа за влизане в групите на Шампионската лига във вторник вечер. Срещата в Италия завърши 1:1, което доведе до продължения и изпълнения на дузпи, при които гостите надделяха с 5:4.

Мачът бе изключително динамичен, като отборите се захапаха още от първите минути, тъй като бързото попадение влизаше в сметките на двете страни. Гостите на всяка цена трябваше да поразят целта, тъй като първата среща приключи отново при 1:1 и по този начин „фриуланите“ имаха предимство от гол на чужд терен. Играчите на Франческо Гуидолин пък се опитаха да отбележат рано и по този начин да поставят под още по-голямо напрежение съперника си. Това доведе до изключително вихрени 90 минути, в които откровено нямаше място за защита, а ударите, пропуските и спасяванията валяха от всички позиции.

В първия четвърт час Брага успя да вземе инициативата. В 8-ата минута домакините сгрешиха при изнасянето на топката дълбоко в половината си и Алан изведе Лима сам срещу Бъркич, но сръбският страж отрази по уникален начин удара му по диагонала. В 16-ата обаче тъкмо вратарят за малко не сбърка фатално, след като излезе неразчетено при корнер отляво, но защитниците зад гърба му се справиха със ситуацията.

Противно на логиката Удинезе вкара още с първата си сносна атака. В 25-ата минута Душан Баста асистира на хиперактивния ляв бек Пабло Армеро, който отблизо разстреля Бето за 1:0.


Udinese 1-0 Braga by jimbrasalonso

Попадението веднага даде импулс на домакините, които започнаха да на свой ред да обсаждат вратата на съперника. В 40-ата минута Ди Натале центрира прострелно от фаул, защитник в червено закачи неволно кълбото и малко оставаше да го отклони в собствената си врата. Четири минути по-късно Бето показа страхотна класа, след като спаси с крак шут на Армеро отблизо.

На почивката Жозе Песейро очевидно бе свършил по-добра работа, след като неговият тим започна по същия агресивен начин. В 51-ата минута Бъркич отрази с атрактивен плонж тежък удар от дистанция на Уго Виана, но малко по-късно Армеро загатна, че може да се превърне в грешник за отбора си. Перейра го изведе чудесно очи в очи с Бето, но в решителния миг колумбицеът заора с крака си в тревата и пропиля чисто положение. Брага реагира мигновено и секунди по-късно Бъркич отново блестеше в рамката след удар от упор на Алан.

Оттам насетне португалският натиск ставаше все по-осезаем и изравнителното попадение не закъсня. В 71-ата Бъркич спаси нов стопроцентов гол след шут на Маурисио Мосоро. Халфът обаче догони топката и от аутлинията я центрира пред вратарското поле, където Рубен Микаел с глава опъна мрежата.


Udinese 1-1 Braga by jimbrasalonso

В заключителните минути на срещата, вместо предпазливо да изчакат продълженията, и двата тима се хвърлиха в още по-яростни атаки, като Армеро опропасти чудесна възможност за гол заради това, че не успя да запази равновесие миг преди да стреля от границата на наказателното поле.

Допълнителните 30 минути продължиха в същата здрава битка и Лима отново първи пропиля отлична ситуация. Микаел успя да го изведе сам срещу Бъркич, но сърбинът за кой ли път отказа нападателя. В края на първото продължение Ди Натале опита да преодолее с нисък удар излезлият да го пресрещне Бето, но с левия крак стражът отрази шута му. През вторите 15-ина минути Армеро окончателно се компрометира с нов фирмен пропуск сам срещу Бето и поредна блестяща намеса на вратаря.

Логично всичко трябваше да се реши след удари от бялата точка, като от всички 10 футболисти единствен резервата Майкосуел не порази целта. Бразилецът опита да копне топката в центъра на вратата, но Бето отгатна това и улови. Последната дузпа се падна на Рубен Микаел и халфът с едно движение прати Бъркич в обратния ъгъл, а тима си – в групите на Шампионската лига.


Udinese (4) 1-2 (5) Braga (Penalidades) by jimbrasalonso