Борусия Дортмунд победи Наполи с 3:1 и запази всички шансове да продължи в елиминациите на Шампионската лига, като се изравни с италианския тим на второ място в група F.

В последния кръг, Дортмунд гостува на вече отпадналия от всякаква борба Олимпик Марсилия, докато Наполи приема Арсенал.

В класирането Арсенал е с 12 точки, Борусия и Наполи с по 9. В случай че трите отбора финишират с равен брой точки, ще бъде направено класиране само между тях, за да се определи кой ще играе в елиминациите на ШЛ, и кой отива в Лига Европа.

Наполи се нуждае от победа с поне два гола разлика в последния кръг срещу Арсенал, за да продължи напред, или загуба на Борусия в Марсилия. Дортмунд от своя страна ще стиска палци на Арсенал, но има шанс да продължи, в тристранна въртележка, дори Наполи да победи лондончани.

Нещата в Дортмунд започнаха вихрено от самото начало, и в деветата минута Федерико Фернандес задържа Роберт Левандовски за тялото, в борба за топката в наказателното поле, и реферът реши да посочи бялата точка, въпреки протестите на играчите от Наполи. Марко Ройс с отлично изпълнение реализира дузпата, и даде преднина на Борусия Дортмунд.

Пет минути по-късно Мхитарян изведе фантастично Левандовски леко в ляво в наказателното поле, но мощният удар на нападателя прелетя покрай вратата.

Отново Ройс можеше да се разпише в 17-та минута, но Пепе Рейна се намеси майсторски.

В минутите след 20-та, Наполи започна по-често да се задържа около наказателното поле на домакините, макар че не влизаше много в него.

Борусия игра и минутки с човек по-малко, след като на Свен Бендер му се наложи да напуска на два пъти терена, за да спре кръвотечение от носа му.

В 29-та минута италианският тим пропусна най-доброто си положение до момента, когато Хосе Кайехон от малък ъгъл стреля и нацели основата на дясната греда на Роман Вейденфелер.

Пепе Рейна продължи да действа суперавторитетно, и в 35-та минута отказа Роберт Левандовски, излязъл на скорост срещу него.

ВИДЕО: Борусия си свърши перфектно работата срещу Наполи, върза на възел група F

източник: Gulliver/Getty Images

В първите десетина минути от второто полувреме Борусия пропиля цели три положения, чрез Ройс и Левандовски, като в последния момент защитата на Наполи успяваше да се намеси решително и да спаси вратата.

Невероятен шанс имаше Наполи в 58-та минута, когато Хенрик Мхитарян стреля и топката бе спряна на голлинията от защитник в синьо.

Гонсало Игуаин направи непростим пропуск в последвалата контраатака на Наполи, а от другата страна Борусия го наказа мигновено, в втори гол.

В 60-та минута Марко Ройс спринтира по левия фланг, пробяга 20-тина метра и със страхотен пас намери Куба Блашчиковски, който бе съвсем сам на границата на наказателното поле, и простреля мощно от движение Рейна за 2:0.

Рафа Бенитес пусна в игра и Гьокхан Инлер и Лоренцо Инсине, и това даде резултат.

В 71-та минута Инсине бе изведен технично от Игуаин, и той влезе в наказателното поле отляво, и с малко късмет успя да преодолее и защитника до себе си, и Вейденфелер, за да намали резултата.

Резервата за Дортмунд Пиер-Емерик Обамеянг излезе сам срещу Рейна в 74-та минута, но вратарят се намеси решаващо и предотврати трети гол. Четири минути по-късно обаче Обамеянг вече не сгреши, и пак след пас на Левандовски, с прехвърлящ удар от движение, отказа испанския страж на Наполи.

Мхитарян нацели и дясната греда на Рейна в 86-та минута, пропускайки да увеличи още аванса на немския състав. Борусия обаче вече бе овладял тотално положението, и без напрежение финишира успешно мача, изпълнявайки целта си – три точки, които да го оставят в битката за място на елиминациите.

Наполи изигра слаб мач, направи непростими пропуски, и логично си тръгна с празни ръце от Германия, и ще има най-тежката задача в последния кръг – да вземе голяма победа над Арсенал, ако иска да играе в Шампионската лига и след Нова година.

ВИДЕО С ПОПАДЕНИЯТА ОТ МАЧА