Барселона се наложи с 3:2 като гост на Милан в мегадербито на европейския футбол в Шампионската лига. Успехът донесе на испанския първенец първото място в група Н, като с 13 точки „каталунците” излизат като първи от нея, а Милан ще се задоволи с второто място. Виктория Пилзен най-вероятно ще заеме трета позиция, след като по-рано днес победи БАТЕ Борисов като гост.

Милан-Барса на „Сан Сиро” оправда очакванията за фантастичен сблъсък между два от най-добрите отбори в света. Равенството също нямаше да е нелогичен резултат, но гостите бяха безпощадни, и си го върнаха, за 2:2 на „Ноу Камп” още в първи мач от групата.

Още в първия половин час в Милано паднаха три попадения. Марк ван Бомел си отбеляза автогол в 14-та минута, след като атаката на Барса, преминала през Меси и Кейта, финишира край далечната греда, където Шави и Ван Бомел последни я докоснаха, но холандецът бе записан като голмайстор.

Само шест минути по-късно обаче Златан Ибрахимович все своето, и успя да вкара срещу отбора, който оплю през изминалите седмици в своята автобиография. Той получи от Кларънс Зеедорф, премина елегантно между двама, и наниза изравнително попадение.

В 31-та минута отново Барселона бе напред в резултата, за нарушение на Неста срещу Шави. Лео Меси при първия си опит се спря преди да шутира, и Волфганг Щарк върна изпълнението, но аржентинецът сполучи отново за 1:2. Така приключи и първото полувреме, оставило много надежди за вторите 45 минути.

Десетина минути след подновяването на играта падна и най-красивото попадение не само в мача, но може би и в Шампионската лига изобщо този сезон. Кевин-Принс Боатенг спря във въздуха топката в наказателното поле, свали си я, и с две бързи крачки излезе отдясно на Валдес, и с фантастичен фалц я прати между вратаря и гредата.

Радостта на Милан обаче трая отново кратко, и в 63-та минута Шави вкара трети гол на сметката на Барселона. Лео Меси асистира на испанския полузащитник, и той с лекота намери мрежата за 2:3.

В оставащия половин час до края на мача Барселона имаше възможност да направи успеха си още по-голям, и да потопи съвсем Милан, но направи доста пропуски. Домакините от своя страна бяха подклаждани освен желанието за мъст на Ибрахимович, и от Алешандре Пато, но си пролича, че бразилецът все още няма игрова практика.

Така Милан се даде на Барселона, като испанският гранд заслужи победата си, с повече идеи и комбинативност, и умения да завършва успешно атаките си.

В последните мачове от група Н, Барселона приема БАТЕ Борисов, а Милан гостува на Виктория Пилзен.