Шампионска лига за електронни спортове ще бъде стартирана от УЕФА през 2019-а, давайки възможност на геймъри от цял свят да представляват своите клубове. Новината идва само седмици, след като Премиършип обяви създаването на електронни Висша лига. Турнирът по Fifa 19 ще завърши с финал в Мадрид на 31 май, ден преди същинския финал в Шампионската лига.

"Създава уникална възможност за състезаващите се суперзвезди на FIFA да представляват своите клубове на върха на клубния футбол", сподели гейминг шефът на EA Sports Брент Кьонинг.

Глобални онлайн турнири на елиминация ще се състоят на 2-3 март, а 64 участници ще стигнат до квалификацията на живо през април. След това топ 8 на участниците ще представляват своите клубове на финала през май. Победителят ще вземе 100 хиляди долара от общия награден фонд от 280 хиляди. Турнирът ще бъде наличен на PlayStation 4 и Xbox One и ще бъде част от Глобалните серии на FIFA 19.

"Гледаме на еШампионска лига и състезателната FIFA като важна стъпка в свързването с развълнувани и нови фенове на Шампионска лига", сподели маркетинг директорът на УЕФА Ги-Лорен Епстайн.

Франция, Германия, Австралия и САЩ са сред държавите, които вече имат лиги по електронни спортове, а Англия ще се присъедини към тях през януари. Отбори като Аякс, Шалке и Пари Сен Жермен имат собствени тимове по Fifa, а датският Брьондби спечели последните две еСветовни клубни купи на Fifa.

Представителят на Саудитска Арабия Мосаад Алдосар надделя над повече от 20 милиона състезатели, за да спечели еСветовната купа през август.