Времето не може да излекува болката от загубения финал в Шампионската лига през 2012-а година у Бащиян Швайнщайгер. Изминаха 10 години от онзи мач на стадион "Алианц Арена" в Мюнхен, в който баварците паднаха с 3:4 след изпълнение на дузпи при равенство 1:1 в редовното време пред невярващите очи на собствените си привърженици.

Швайнщайгер, един от най-подкрепяните играчи на Байерн в последните 20 години, а също така и със статут на клубна легенда, пропусна последната и решаваща дузпа и Челси стана европейски клубен шампион. Днес признава, че времето не е направило малко, за да излекува болката му.

"Подложих себе си на най-много критики, казва Швайнщайгер пред клубното списание, което се нарича "51". "Все още пред очите ми са лицата на феновете. И днес ги виждам".

Hа сутринта след загубата Швайнщайгер отишъл до някаква пекарна, намираща се близо до брега на река Изар, "за да си потопи краката във водата. И усетил как над целия град е надвиснала мъртвешка тишина".

Но той също така каза, че поражението от 2012-а в срещата, в която те доминираха, е "основната за това, което се случи през 2013-а и през 2014-а година", когато Байерн спечели требъл в страната и Германия стана световен шампион в Бразилия.

 "Но дълбоко в себе си все още съжалявам за пропуснатия шанс от 2012-а година и вероятно винаги ще бъде така", завърши той.