Отборът на Порто остава начело на група Н след като оцеля при гостуването си на Шахтьор Донецк във втория кръг на груповата фаза на Шампионската лига. Порто продължи серията си без загуба от началото на сезона на 10 мача, след като направи 2:2 с Шахтьор. Късни два гола на резервата Джаксън Мартинес донесоха точката на португалския тим, след като губеха с 0:2 до 86-ата минута, а изпуснаха и дузпа по-рано в двубоя. Шахтьор остава непобеден у дома в Шампионската лига още от миналия сезон, но може да съжалява, че изпусна победата. Порто вече има 4 точки в астива си, а Шахтьор е с 2 точки след два мача.

В другата среща от групата БАТЕ Борисов победи Атлетик Билбао с 2:1 и излезе на втора позиция с 3 точки, а испанците остават последни с 0 точки.

В следващия кръг на 21-и октомври играят БАТЕ срещу Шахтьор Донецк и Порто срещу Атлетик Билбао.

Още в 7-ата минута гостите от Порто имаха шанс да открият резултата чрез Венсан Абубакар, но той пропусна. В 13-ата португалците отново застрашиха стража на Шахтьор Андрий Пятов. Бразилецът Данило стреля от разстояние, но ударът му минава встрани от вратата. Малко по-късно Ясин Брахими опита да намери свободен съотборник с хубав пас в наказателното поле, но защитник на домакините се намеси на място. Футболистите на Шахтьор вдигнаха темпото в следващите минути и в 24-ата бяха близо до първо попадение чрез Дългас Коста, който се пробва от далечно разстояние.

Португалският състав доминираше що се отнася до владението на топката. В 35-ата минута гостите пропуснаха дузпа, отсъдена за нарушение на Олександър Кучер, който фаулира Ясин Брахими. Алжирецът обаче пропусна, след отлично спасяване на вратаря на Шахтьор Андрий Пятов. Пет минути по-късно Порто пропиля нов шанс, като Брахими се освободи добре, но стреля високо. В самия край на полувремето Венсан Абубакар също се пробва с удар отляво на вратата на домакините, но пропусна.

Шахтьор Донецк

източник: БГНЕС

Порто имаше превъзходство през първото полувреме, но седем минути след подновяването на играта домакините откриха резултата. В 52-ата минута Кучер отне чисто, след грешка в защитата на Порто и пусна към Алек Тейшейра, който нямаше проблеми да вкара за 1:0. В 71-ата минута Порто можеше да изравни, след като Майкон стреля в долния десен ъгъл на вратата на домакините, но вратарят се справи. За сметка на това Шахтьор за втори път покоси съперника, след като в 86-ата минута Луис Адриано направи резултата 2:0 със страхотен шут близо до дясната греда. Гостите обаче не се отказаха и натискът им доведе до втора дузпа, отсъдена за играя с ръка на футболист на Шахтьор. Влезлият като резерва в 86-ата минута Джаксън Мартинес реализира за 1:2.

В последните минути футболистите на Порто стигнаха и до изравнително попадение, след като в четвъртата минута на добавеното време Джаксън Мартинес реализира втория си гол в мача. Кристиан Тело намери Мартинес, който вкара за крайното 2:2.

Стартови състави:

Шахтьор Донецк: Пятов, Кучер, Сърна, Ракитски, Азеведо, Степаненко, Фернандо, Дъглас Коста, Алекс Тейшейра, Луис Адриано, Тайсон

Порто: Фабиено, Данило, Мартинс Инди, Майкон, Маркано, Алекс Сандро, Брахими, Ерера, Оливер Торес, Тело, Абубакар

БАТЕ Борисов

източник: БГНЕС

Отборът на БАТЕ Борисов записа първа победа в груповата фаза на Шампионската лига, побеждавайки Атлетик Билбао с 2:1 като домакин. Така БАТЕ излезе на втора позиция в група Н с 3 точки, а Атлетик остава с 0 в актива си. Това бе и първи успех за домакините над испански съперник в последните им девет мача.

Първата по-сериозна опасност в двубоя бе за БАТЕ, като в 15-ата минута Александър Карнитски пусна брилянтен пас по земя към Максим Володко. Той опита да намери пролука през защитата на Билбао, но бе спрян чисто от бранител. Усилията на БАТЕ обаче дадоха резултат в 19-ата минута, когато Денис Поляков вкара с глава за 1:0, след корнер изпълнен от Николай Сигневич. Само 4 минути по-късно Володко центрира опасно от корнер, но защитник на Атлетик Билбао изчисти. В 29-ата минута Аймерик Лапорте опита да пусне пас по земята към наказателното поле, но бранител на Бате се намеси добре и изби топката в корнер. Гостите разиграваха добре топката и очакваха защитата на БАТЕ да се пропука. Домакините обаче нанесоха втори удар в 41-ата минута. Александър Карнитски реализира за 2:0 след чудесна атака на БАТЕ. В края на полувремето испанският тим все пак успя да върне едно попадение, дело на Арис Адурис. Муниаин намери отлично своя съотборник в 45-ата минута, а Адурис вкара в долния ляв ъгъл за 2:1.

След почивката първо Максим Володко в 58-ата минута имаше възможност да реализира, но ударът му бе неточен. Гостите също имаха шанс, като в 64-ата минута Андер Итураспе пропусна. Пак БАТЕ бе близо до целта в 70-ата минута, като Николай Сигневич тръгна в атака, овладя добре топката, но последвалият изстрел бе блокиран от защитник. В крайна сметка БАТЕ стигна до трите точки, което е частичен реванш за разгрома от първия кръг и загубата с 0:6 от Порто.

Стартови състави:

БАТЕ: Черник, Кагуш, Филипенко, Младенович, Лоляков, Яблонски, А.Володко, М.Володко, Гордейчук, Сигневич, Карнитски

Атлетик Билбао: Горка Ираисос, Лапорте, Сан Хосе, Ираола, Баленсиага, Бенат, А. Итураспе, Ибай Гомес, Рико, Муниаин, Арис Адурис