Френският шампион Пари Сен Жермен победи Челси в първи осминафинален сблъсък от Шампионската лига, игран на „Парк де Пренс“ в Париж. Възпитаниците на Лоран Блан надделяха с 2:1 след голове на Златан Ибрахимович и Единсон Кавани. За Челси точен бе Джон Оби Микел. Голът на нигериеца бе първи във вратата на парижани в домакински мач от Шампионската лига този сезон.  

Загубата за Челси пък бе първа откакто отборът бе поет от мениджъра Гуус Хидинк.

Реваншът на "Стамфорд Бридж" е на 9-ти март. 

Още в 4-ата минута дойде и първата опасност пред една от двете врати. Марко Верати пробва да изненада Тибо Куртоа с далечен шут, но белгийският страж на гостите внимаваше и успя да избие. Малко по-късно Лукас Моура също стреля, но изстрелът му мина встрани от вратата.

В първите десет минути от двубоя футболистите на мениджъра Гуус Хидинк трудно успяваха да минат централната линия на терена, заради страхотната преса, упражнявана от домакините.  

Следващата възможност за удар се разкри пред Златан Ибрахимович, който сам си спечели пряк свободен удар в близост до наказателното поле на Челси. Шведът шутира, но над вратата. Малко по-късно нападателят на домакините си изкара глупав картон за нарушение срещу Джон Оби Микел в центъра на терена. 

23-ата минута футболистите на Челси пропуснаха уникална възможност да поведат при първата си по-сериозна атака към вратата на домакините. След центриране от левия фланг, Давид Луис изпусна Диего Коста, който стреля с глава, но Кевин Трап успя да спаси по феноменален начин. Вратарят на парижани се намеси акробатично с една ръка, с след това топката срещна напречната греда и излезе в корнер.  

Логичното все пак се случи в 39-ата минута. Джон Оби Микел извърши необмислен фаул на 21 метра от собствената си врата, което му донесе и жълт картон. Зад топката застана Златан Ибрахимович, който, макар и с доза късмет, успя да открие. Шведът стреля силно, топката рикошира в стената, като по този начин залъга Тибо Куртоа, и влезе в мрежата.

Грешникът за „сините“ Джон Оби Микел обаче, се реваншира за грешката си в самия край на първото полувреме. След центриране от корнер в последната минута на първата част, халфът на гостите бе изпуснат в наказателното поле, овладя коженото кълбо и стреля силно от няколко метра, оставяйки Трап без никакъв шанс. Това не едва първият гол за Микел в последните 14 месеца.

ПСЖ допусна първи домакински гол в Шампионската лига този сезон.

Оби Микел

източник: Gulliver/GettyImages

Втората част започна по-добре за гостите от Англия. Четири минути след подновяването на играта, Челси пропусна отличен шанс да направи пълен обрат на резултата и на свой ред да поведе. След прекрасна контраатака Уилиан изведе Диего Коста очи в очи с Кевин Трап, но вратарят отново надделя и успя да избие с крак.

Отговорът на домакините дойде в 52-ата минута, когато Анхел ди Мария стреля от близо 25 метра, а Куртоа със сетни усилия изби и предотврати сигурен гол. В 68-ата минута Тибо Куртоа отново трябваше да спасява своите след нов техничен удар на аржентинеца от фаул.

Белгийският страж обаче нямаше какво да направи в 78-ата минута, когато появилият се като смяна Единсон Кавани порази целта. Уругваецът бе изведен с брилянтен пас от Ди Мария отдясно и без никакво забавяне стреля по диагонала, пращайки топката между краката на Куртоа.  

Единсон Кавани

източник: Gulliver/GettyImages

До края на мача двата тима имаха по един отличен шанс, дело на Ибрахимович за ПСЖ и Педро за Челси. В крайна сметка обаче нов гол така и не падна, а домакините запазиха минималната си преднина, която може да се окаже от изключителна важност за развързката на осминафиналния сблъсък.

В другия мач от тази вечер Бенфика победи Зенит с минималното 1:0 с гол в продължението на двубоя.

ПСЖ – ЧЕЛСИ 2:1

(1:0 Ибрахимович 39', 1:1 Оби Микел 45', 2:1 Кавани 78')

ПСЖ: Трап, Тиаго Силва, Маркиньос, Максуел, Давид Луис, Верати, Лукас, Тиаго Мота, Ди Мария, Матуиди, Ибрахимович

Треньор: Лоран Блан

Челси: Куртоа, Аспиликуета, Кейхил, Иванович, Баба Рахман, Фабрегас, Оби Микел, Педро, Уилиан, Азар, Диего Коста

Треньор: Гуус Хидинк