Борусия Дортмунд успя да постигне изключително важна победа като гост срещу Севиля с 2:3 в първи осминафинален сблъсък между двата тима в Шампионсаката Лига.  Сусо откри за домакините след щастлив рикошет, а Махмуд Дахуд изравни скоро след това. Халанд направи обрата пълен в 27-та минута. Норвежецът отново беше точен в 43-та минута, за да удвои аванса на тима си. Все пак, Люк Де Йонг остави шансовете на своя тим живи в 84-та минута. 

22 снимки

Домакините започнаха като по-активния отбор и с голяма доза късмет стигнаха до първия гол в мача. След продължителна размяна на пасове от севилци, Сусо намери пространство за удар, който рикошира в крака на Матс Хумелс и влетя във вратата на Марвин Хитц за 1:0. 

Гостите се окопитиха обаче и намериха ответен удар много скоро. В 19-та минута Ерлинг Халанд изведе халфа Махмуд Дахуд, който разстреля в скобата безпомощния Буну за 1:1. 

Увереността на Дортмунд се покачи и в 27-та минута "жълто-черните" успяха да постигнат и аванс. Ерлинг Халанд получи топката, напредна през центъра, комбинира с Джейдън Санчо и успя да се възползва от асистенцията на англичанина, за да вкара 17-тия си гол в кариерата в Шампионска лига. 

В 34-та Халанд отново пробва късмета си от около 20 метра, но Буну успя да парира изстрела в корнер. Преимството на гостите беше затвърдено 2 минути преди края на полувремето. След грешка на Севиля при изнасянето и бърза контраатака Ройс намери Халанд, който нямаше как да сбърка за 3:1. 

Второто полувреме започна далеч по-спокойно, след като "жълто-черните" контролираха комфортно темпото на игра, а севилци имаха сериозни проблеми при създаването на каквито и да било голови положения. 

В 71-та минута англичанинът Джуд Белингам имаше възможност да направи резултата и 4:1, но силният му шут от дистанция беше париран от Буну. Три минути по-късно резервата Оскар нацели страничната греда на вратата на Марвин Хитц, но късметът не беше на страната на момчетата на Хулиен Лопетеги в конкретния случай. В 81-та минта и Юлиан Брандт опита късмета си, но ударът мина встрани. 

Все пак, домакините успяха да запазят интригата за втория мач напълно жива, след като в 84-та минута се добраха до намаляване на резултата. Оскар Родригес центрира от пряк свободен удар, а Люк де Йонг се оказа непокрит на задната греда, за да направи резултата 2:3. До края гостите успяха да задържат преднината си и се оттеглиха с добър аванс за втория мач. 

Севиля - Борусия Дортмунд 2:3

1:0 - Сусо (7)

1:1 - Махмуд Дахуд (19)

1:2 - Ерлинг Халанд (27)

1:3 - Ерлинг Халанд (43)

2:3 - Люк Де Йонг (84)

Ето и съставите на двата тима:

Севиля: Буну; Х. Навас, Кунде, Д. Карлош, Ескудеро; Ж. Жордан, Фернандо, Ракитич; Сусо, Ен-Несири, А. Гомес

Борусия Дортмунд: Хитц; Морей, Хумелс, Аканжи, Герейро; Е. Джан, Белингам, Дахуд; Санчо, Ройс; Халанд