Борусия Дортмунд и Реал Мадрид ще определят новия носител на трофея в Шампионската лига. Големият финал е тази вечер от 22:00 часа българско време на „Уембли“. 


Реал Мадрид е рекордьор в турнира и днес ще опита да вдигне купата за 15-и път в историята си. Последно "лос бланкос" стори това през 2022-а година, когато победи Ливърпул на финала. През този сезон Реал Мадрид на Карло Анчелоти първо детронира Манчестър Сити на четвъртфиналите, като удържа „гражданите“ в реванша на „Етихад“ и впоследствие спечели след изпълнение на дузпи.

В следващата фаза пък отборът се справи трудно и с Байерн Мюнхен, като изоставаше с 0:1 на „Бернабеу“ до 88-та минута, преди Хоселу да се разпише на два пъти и да изпрати германския колос у дома. Освен това мадридчани могат да постигнат дубъл тази вечер, след като убедително станаха шампиони в Ла Лига. 

Карло Анчелоти няма да може да разчита на Орелиен Чуамени, който се контузи още в полуфиналите на Шамионска лига. Другата новина около състава на "кралския клуб" е завърщането на Тибо Куртоа под рамката на вратата. Белгиецът се възстановяваше от тежка контузия, а във финала ще пази вместо Андрий Лунин, който изигра силен сезон, но в последните дни е покосен от вирусно заболяване.

Gulliver/GettyImages
89 снимки

Борусия Дортмунд застава на пътя на Реал Мадрид, а немският тим показа, че не трябва да бъде подценяван. "Жълто-черните" преминаха през „групата на смъртта“ с Пари Сен Жермен, Нюкасъл и Милан, а след това преодоляха последователно ПСВ Айндховен, Атлетико Мадрид и ПСЖ, за да ситгнат до финала. 

За Борусия това е първи финал в ШЛ от 2013-а насам, когато отборът отстъпи на големия съперник в Бундеслигата Байерн с 1:2. Любопитно е, че онази загуба от баварците дойде именно на „Уембли“, където сега Борусия на Един Терзич ще търси реванш. Единственият триумф на Дортмунд в надпреварата дойде през 1997, когато в спора за трофея бе надигран Ювентус. 

Guilliver/GettyImages
67 снимки

Двата отбора имат общо 14 мача помежду си, като Реал има два пъти повече победи – 6 на 3, при 5 равенства и голова разлика 24:19 в полза на „белите“.

Срещата на „Уембли“ ще бъде емоционална и за някои от действащите лица. Полузащитникът на Дортмунд Марко Ройс ще се опита да приключи кариерата си на „Сигнал Идуна Парк“ с трофей. От другата страна Джуд Белингам ще се изправи срещу бившия си отбор, след като грабна окото на водещите европейски грандове именно с екипа на „жълто-черните“, а Тони Кроос ще се сбогува с Реал, преди да сложи окончателно край на кариерата си след Евро 2024 в Германия.

Главен съдия на финала ще бъде словенецът Славко Винчич.