Европейската футболна централа (УЕФА) се отказа от спорния си план за „прескачане“ за квалификациите в Шампионската лига, но все още планира да присъди едно или две места въз основа на коефициента за класиране.

Ръководният орган на европейския футбол финализира промените в Шампионската лига, сред които е и разширението от 32 на 36 отбора. Промените ще влязат в сила от сезон 2024/2025.

Сред предложенията беше и доста спорен план за прескачане на квалификациите, при който отборите, които са се представили добре през изминалите европейски сезони, получават място заради коефициента си, в случай че не успеят да се класират през местните първенства.

БГНЕС
24 снимки

Това би означавало, че отбор, който завърши на шеста или седма позиция в английската Висшата лига, например, ще се класира за Шампионска лига за сметка на петия отбор, ако притежава по-добър коефициент, който ще бъде изчислен според представянията му в Европа в предишните пет сезона.

„The Times“ обаче съобщава, че УЕФА вече са се отказали от тези планове, което е получило гневен отговор от няколко страни с убеждението, че предложенията ще защитят елитните клубове в Европа.

УЕФА все още може да даде две „свободни“ позиции в надпреварата за отбори с висок коефициент, но конкретните тимове няма да могат да изпреварят съперниците в даденото вътрешно първенство.

Другите две места вероятно ще бъдат присъдени на отборите от френската Лига 1, които в момента имат две автоматични квоти за групите на ШЛ, както и на шампиона на дадена лига, която няма квота за автоматично място в групите. Окончателното решение за промените ще бъде взето през месец май.