Европейската футболна централа (УЕФА) потвърди, че отложените мачове от английската Висша лига могат да се играят и в дни, когато ще се провеждат срещи от 1/8-финалите в Шампионската лига.

Както е известно, новият щам на COVID-19 усложни програмата в елита на Англия, след като в рамките на само месец бяха отложени общо 18 двубоя от първенството и редица други в долните дивизии.

УЕФА обикновено не позволява на мачовете от домашните първенства да съвпадат с тези от европейските клубни турнири. Сега обаче официалните лица са взели решение, че може да се направи изключение за конкретна среща, ако не може да се намери друга дата.

„УЕФА е наясно с трудността на ситуацията и че календарът на мачовете е силно повлиян от COVID. Като общ принцип се прилага Меморандумът за разбирателство, но ние, разбира се, ще обсъдим този въпрос със заинтересованите страни, за да намерим приятелско решение за всички участващи страни, в случай че възникне неразбирателство“, се казва в изявлението. 

Планирано е Шампионската лига да се поднови с мачовете от 1/8-фнилите, като първите мачове са насрочени за 15 февруари. Четирите английски представители - Манчестър Сити, Челси, Ливърпул и Манчестър Юнайтед също продължават участието си в най-силната европейска надпревара.