Старши треньорът на Барселона - Шави Ернандес, заяви че е доволен от факта, че отборът му е преминал успешно към директните елиминации в Шампионската лига по футбол, завършвайки на първо място в група "H", въпреки загубата в последния кръг от белгийския Антверп с 2:3 като гост.

"Постигнахме целта си да спечелим групата, победихме като гости най-тежкия си съперник Порто, но трябва да възстановим доброто си представяне от по-ранните мачове в групата. Участваме в жребия (за осминафиналите) в понеделник като победители, интересно ще е срещу кой ще се паднем, но е време да погледнем себе си, а не само следващия ни съперник", каза Шави.

Двубоят в Белгия беше доста интересен. Ранен гол на Артур Вермеелен даде аванс на Антверп, преди Феран Торес да изравни за Барселона. През втората част Винсент Янсен отбеляза втори гол във вратата на каталунците. В добавеното време юношата от "Ла Масия" Марк Гиу възстанови равенството, но само минута по-късно, Джордж Иленикена отбеляза трети гол за крайното 3:2 за домакините.

Gulliver/GettyImages
29 снимки

Шави поздрави бившия си съотборник и настоящ мениджър на Антверп - Марк Ван Бомел, за отличната игра на възпитаниците му, за които това беше първа победа в турнира.

"Беше труден мач, те играха агресивно и се защитаваха добре, заслужаваха да спечелят, беше важно за тях. Ние не играхме толкова хубаво, не ни беше комфортно, но за нас беше важно да се класираме за осминафиналите и успяхме. Сега гледаме към жребия", добави испанският специалист.

За отбора от Белгия победата беше само за престиж. Те остават на последно място с три точки и отпадат от Евротурнирите, а Барселона е първи с 12 и с предимство в директните сблъсъци срещу Порто, който завърши втори със същия точков актив. Шахтьор (Донецк) успя да събере 9 пункта и да се класира за елиминациите в Лига Европа през февруари. / БТА