След като снощи Реал Мадрид си осигури участие в трети пореден финал на Шампионската лига, съвсем логично е да научим кой ще бъде опонентът на испанския хегемон. С тази задача от 21,45 часа тази вечер са натоварени Рома и Ливърпул, които ще предложат горещ реванш на „Олимпико”.

Без никакво съмнение англичаните изглеждат като фаворит след успеха с 5:2 в първата среща. Шансовете на Рома са налице, но те минават през повторение на чудото срещу Барселона – когато след 1:4 в първия четвъртфинален двубой римляни се наложиха с 3:0 у дома и продължиха напред. Със сигурност тогава никой не вярваше в силите на „джалоросите” – освен самите те очевидно – и това помогна за феноменалния обрат. Сега Ливърпул е предупреден и би било крайно нелепо, ако „червените” повторят грешките на каталунците.

Римска окупация, още фенове на Ливърпул се оплакаха

В центъра на вниманието отново попада неочаквания герой през тази кампания Мохамед Салах. Египтянинът беше във вихъра си в първата среща, като заби 2 гола и 2 асистенции преди да бъде заменен с цел съхраняване на силите. Сега той се завръща на "Олимпико" за първи път след летния си трансфер. Никой не очакваше от африканеца да бъде такава голова заплаха, но неговите 43 гола във всички турнири говорят ясно за уменията и формата му.

Юрген Клоп в Рим: Ще се борим за мечтата си

Колкото развръзката на терена да е интригуваща, е ясно и друго – че срещата може да доведе до нови фенски изстъпления, каквито имаше в Ливърпул преди първия мач. Тогава 53-годишния привърженик на „червените” Шон Кокс бе зверски пребит от двама ултраси на Рома с колани. Логично е да се очаква, че най-крайните привърженици на Ливърпул подготвят своето отмъщение, поради което вече почти седмица италианските и английските полицаи работят в екип за предотвратяването на подобни грозни инциденти.

Треньорът на Рома: Дано Джеко се превъплъти в Салах

Ако насочим погледа си отново към терена и по-специално към съставите, прави впечатление присъствието на Адам Лалана в групата на Ливърпул. Английският национал не е играл от двубоя срещу Кристъл Палас през март, когато получи контузия в бедрото. Миналия месец той ходи чак до Южна Африка за лечение и очевидно е сред опциите за мениджъра Юрген Клоп. В същото време германецът не може да разчита на Джо Гомес. Поливалентният защитник е с травма в глезена след нулевото реми срещу Стоук Сити през уикенда. Садио Мане, който пропусна двубоя срещу „грънчарите”, се завърна в групата на Ливърпул. С дребни болежки са капитанът Джордан Хендерсън и десният бек Трент Александър-Арнолд.

Рома от своя страна ще бъде без двама от играчите, които играха в първата среща. Диего Пероти и Кевин Строотман изглежда не се възстановиха навреме от проблемите си, така че треньорът Еузебио Ди Франческо ще трябва да направи промени. Грегоар Дефрел и Рик Карсдорп със сигурност отпадат от сметките заради травми.

Поглед към статистиката:

- Няма отбор, който да е преодолял пасив от 2:5 при гостуване в първи елиминационен мач от Шампионската лига (включително и предшественика на турнира КЕШ). Последният път, когато е регистриран такъв резултат, е през сезон 1999/2000, когато Валенсия отстранява Лацио с 5:3 (5:2, 0:1).

- Първата среща между Ливърпул и Рома изравни рекорда за най-много голове в полуфинален мач от Шампионската лига (7 гола паднаха и когато Аякс надигра Байерн Мюнхен с 5:2 през 1995 година).