Реал Мадрид се класира за полуфиналите в Шампионската лига след истински трилър с Челси. Белия балет загуби с 2:3 след продължения, но оцеля, след като спечели първия мач в Лондон с 3:1. Златния гол вкара Карим Бензема  в продълженията, а резултатът в редовното време бе 3:1 за гостите. Тимът на Тухел имаше огромно превъзходство във всички показатели - удари, притежание на топката, корнери, шансове за гол, но Реал Мадрид за пореден път показа, че е Шампионската лига е неговият турнир.  

Реал Мадрид Челси

източник: sofascore.com

Челси поведе с 3:0 с голове на Мейсън Маунт (15), Антонио Рюдигер (51) и Тимо Вернер (75). Надеждите на домакините върна резервата Родриго (80), а Карим Бензема (96) донесе голямата радост за Реал. Попадение на Маркос Алонсо бе отменено в 62-ата минута, след като проверка с ВАР показа, че е имало игра с ръка при овладяването на топката. 

Gulliver/GettyImages
73 снимки

Първата голова възможност в двубоя се откри пред домакините в 11-ата минута. Винисиус бе съборен пред наказателното поле от Рийс Джеймс, а с изпълнението на прекия свободен удар се нагърби Карим Бензема. Французинът обаче стреля над вратата на Менди. Челси отговори две минути по-късно с удар на Рюдигер с глава, който обаче също не намери целта.

Гостите шокираха трибуните на "Сантиаго Бернабеу" в 15-ата минута, когато Вернер чукна топката към вклинилия се между централните бранители Мейсън Маунт и той с премерен шут прати топката зад гърба на Куртоа - 0:1.

Бензема можеше да изравни в 23-ата минута, след като шутира от дъгата на наказателното поле, но топката срещна главата на Тиаго Силва и излезе в корнер. В 32-ата пропуск направи и Каземиро, който завърши неуспешно добра комбинация между Бензема и Модрич. Две минути след това Антонио Рюдигер опита да изненада от дистанция Куртоа, но топката излезе в аут.

Втората част започна кошмарно за домакините. В 51-ата минута Антонио Рюдигер с мощен отскок от задна позиция посрещна центриране от ъглов удар и зверския му удар с глава не остави шансове на Куртоа - 0:2. Домакините дълго оспорваха попадението, тъй като решението за корнер бе грешка - последен с топката игра Рийс Джеймс.  

Попадението стресна футболистите на Реал Мадрид, които явно не очакваха подобно развитие на реванша след победата си в първия мач като гост на "Стамфорд Бридж". Тимът на Анчелоти обаче трудно стигаше до положения пред вратата на гостите, а веднъж и Менди се намеси отлично след шут на Кроос от пряк свободен удар. 

В 62-ата минута Челси нанесе и трети удар, но попадението бе отменено след проверка с ВАР. Ферлан Менди бе пресиран от двама играчи на гостите и топката му бе отнета в половината на Реал Мадрид. Маркос Алонсо получи топката отляво в наказателното поле и шутира без забавяне. Карвахал блокира удара, но топката се върна в защитника на Челси, който от втория си опит я прати в мрежата на Куртоа. След проверка с ВАР обаче се видя, че има докосване на топката с ръка от Алонсо и голът беше отменен. 

Тази ситуация накара домакините да вдигнат оборотите и скоро след това пропуснаха да върнат едно попадение. Центриране на Ферлан Менди отляво намери Бензема, който отправи страхотен удар с глава, но топката срещна напречната греда. 

Челси не се отказа да търси гола и в 75-ата минута Реал Мадрид отново капитулира. Страхотна многоходова комбинация изведе Тимо Вернер на върха на атаката, а германецът показа класа и майсторство - справи се с бранителите в бяло и с помощта на рикошет оплете топката в мрежата за 0:3.

Притиснат до стената, Карло Анчелоти прибегна до смените и това се оказа печелвш ход. В 80-ата минута Лука Модрич хвърли фантастичен пас към резервата Родриго, който от въздуха засече подаването - 1:3.

В добавеното време на мача друга резерва, но с екипа на Челси пропусна на два пъти да нанесе смъртоносен удар. Кристиян Пулишич най-напред получи топката от Рюдигер в наказателното поле и стреля от въздуха, но над вратата. Минута след това Кай Хавертц свали топката и Пулишич от непосредствена близост не уцели вратата. Минута преди края при един опит за изстрел на Зиеш топката стигна до Жоржиньо, който овладя около точката на дузпата, но показа неточен мерник.  

Челси влезе по-активно в продълженията, но Реал Мадрид стигна до гол още с първат си атака. В 96-ата минута Винисиус получи отлично подаване на левия фланг от Камавинга, напредна до аутлинията и с перфектно центриране сложи топката на главата на Бензема, който с хирургическа точност я прати в долния десен ъгъл на Менди - 2:3.

Поредната грешка в отбраната на домакините в 114-ата минута предостави страхотен шанс пред Хаким Зиеш, чийто шут в близкия ъгъл бе избит от Куртоа. С всяка минута напрежението в наказателното поле на Реал нарастваше. Първо удар на Жоржиньо беше блокиран, а секунди след това удар с глава на Кай Хавертц от непосредствена близост профуча покрай вратата на Куртоа. Футболистите на Челси търсеха гола до последния съдийски сигнал, но не успяха да преодолеят крепостта на домакините и напуснаха "Сантиаго Бернабеу" със сълзи в очите. 

 

РЕАЛ МАДРИД - ЧЕЛСИ 2:3 (3:1 в първия мач)

0:1 Мейсън Маунт (15)

0:2 Антонио Рюдигур (51)

0:3 Тимо Вернер (75)

1:3 Родриго (80)

2:3 Карим Бензема (96)

РЕАЛ МАДРИД: Куртоа, Карвахал, Начо, Алаба, Менди, Каземиро, Кроос, Модрич, Валверде, Винисиус, Бензема 

ЧЕЛСИ: Менди, Алонсо, Рюдигер, Силва, Джеймс, Ковачич, Лофтъс-Чийк, Канте, Вернер, Маунт, Хавертц