Отборът на Реал Мадрид се наложи с 3:1 над Челси в първи мач от голямото дерби на четвъртфиналите в Шампионската лига. Двубоят напълно отговори на очакванията на феновете и след хеттрик на Карим Бензема испанският гранд си тръгна с удобен аванс преди реванша в Мадрид. 


Гостите стартираха ударно и с два бързи гола на французина матираха своя противник. Въпреки инкасираните попадения обаче Челси запази динамиката в играта си и продължи да търси път към съперниковата врата. В края на първата част Кай Хавертц материализира натиска на своя тим и намали пасива, внасяйки надежда в "сините" редици. 

Секунди след подновяването на играта обаче Едуар Менди извърши ужасяваща грешка и позволи на Бензема да оформи своя хеттрик на "Стамфорд Бридж". В средата на втората част домакините отново надигнаха глави и започнаха същински снаряд към вратата на Куртоа, завършил без успех.

Gulliver/GettyImages
54 снимки


Първият удар към една от двете врати дойде в четвъртата минута, когато Едер Милитао стреля от дистанция, но Едуар Менди улови без проблем. Челси отвърна светкавично с изстрел на Кай Хавертц. Германският национал пое прехвърлящ "бялата" защита пас и моментално опита да застраши вратата на Куртоа, но Алаба блокира удара. 

Гостите се възползваха от грешка в защитата на Челси и след бърза контраатака достигнаха до най-добрата си възможност. "Белия балет" пропиля страхотен шанс за откриване на резултата, след като Винисиус Жуниор овладя чудесен пас в наказателното поле, но разтресе единствено напречната греда. 

След 14 минути игра страстите се нажежиха, след като Едер Милитао фаулира Сесар Аспиликуета на границата на наказателното поле, което предизвика претенциите на домакините за червен картон на бразилеца. Рийс Джеймс стреля директно от пряк свободен удар, но бившият страж на "сините" от Лондон опази вратата си. 

В 21-ата минута Реал съумя да открие резултата, след като Винисиус Жуниор върна назад към Бензема, който от точката на дузпата безокомпромисно прати топката в левия ъгъл на Менди. 

Три минути по-късно Бензема отбеляза и втория си гол в мача, след като посрещна центриране от Лука Модрич и с глава матира сенегалския страж на Челси за втори път. Малко след това последваха нови претенции за дузпа от страна на домакините. Този път Кай Хавертц се строполи на земята след съприкосновение с противников играч, но съдията Клеман Тюрпен и този път бе категоричен. 

В 33-ата минута "белите" се разминаха с трети гол, след като Карвахал тотално увлече противнковата защита и стреля към вратата, но Менди спаси в последния момент. Топката стигна опасно близо до краката на Винисиус, но Андреас Кристенсен изчисти в последния момент. 

Пет минути по-късно Тиаго Силва стреля към вратата на Куртоа, но опитът му бе неточен. Секунди по-късно Кай Хавертц обаче бе безпогрешен и върна надеждата на "сините". Жоржиньо изпрати превъзходно центриране в наказателното поле, където германският национал се извиси и с мощен удар с глава върна едно попадение за своя тим. 

В края на първата част Бензема извърши страхотен пропуск и се размина с ново попадение, след като ударът му премина на сантиметри от лявата греда. 

Реакцията на Томас Тухел не закъсня и с началото на втората част пусна Матео Ковачич и Хаким Зиеш за сметка на Андреас Кристенсен и Н'Голо Канте, с което промени схемата на игра на 4-3-3.

Секунди след подновяването на играта Едуар Менди извърши потресаваща грешка, която бе моментално наказана от Карим Бензема. Сенегалецът излезе да посрещне топката и отправи изключително слаб пас към Рюдигер, а Бензема открадна кълбото и оформи своя хеттрик. 

В 50-ата минута Аспиликуета бе на косъм от това да намали пасива на Челси, но Куртоа се намеси впечатляващо и с дясната си ръка изби удара на испанеца. Двайсетина минути по-късно влезлият наскоро влезлият в игра Ромелу Лукаку можеше да отбележи с едно от първите си докосвания в мача, но белгийският нападател стреля неточно с глава. Последва нов шанс за белгиеца, който оставен абсолютно сам, пропиля златна възможност за гол. 

В 70-ата минута Мейсън Маунт също опита късмета си, но топката премина на сантиметри от напречната греда на Куртоа. В 84-ата минута Рийс Джеймс отправи изненадващ изстрел към вратата на Реал, но стражът на гостите внимаваше и улови без проблем. 

Така най-титулуваният отбор в историята на ШЛ се наложи над настоящия носител на трофея и вече очаква реванша след седмица с удобните два гола преднина. 


Челси - Реал Мадрид КР 1:3
0:1 Карим Бензема 21'
0:2 Карим Бензема 24'
1:2 Кай Хавертц 40'
1:3 Карим Бензема 46'


СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Челси (3-5-2)
16. Менди, 2. Рюдигер, 6. Силва, 4. Кристенсен, 28. Аспиликуета (к), 19. Маунт, 5. Жоржиньо, 7. Канте, 24. Джеймс, 10. Пулишич, 29. Хавертц 

Треньор: Томас Тухел 

Реал Мадрид (4-3-3): 1. Куртоа, 2. Карвахал, 3. Милитао, 4. Алаба, 23. Менди, 10. Модрич, 14. Каземиро, 8. Кроос, 15. Валверде, 20. Винисиус, 9. Бензема (к)

Треньор: Карло Анчелоти

Съдия: Клеман Тюрпен, Франция 
Стадион: "Стамфорд Бридж", Лондон