Мачовете между Реал Мадрид и Атлетико зачестиха, откакто Диего Симеоне пое „дюшекчиите“. 22 са дуелите във всички надпревари (Ла Лига, Шампионска лига, Купа на Краля и Суперкупа на Испания) между двата отбора, след като аржентинецът застана начело на Атлетико. Сега между Реал и Атлетико предстои поредния сблъсък – този път на полуфиналната фаза на Шампионската лига.

През последните три години „дюшекчиите“ загубиха на два финала от Реал Мадрид в турнира, а веднъж отпаднаха на четвъртфиналната фаза на надпреварата. Освен това „Висенте Калдерон“ ще стане свидетел на последното дерби между Атлетико и Реал, тъй като от следващия сезон „дюшекчиите“ се местят на новия си стадион.

От 2012 година насам Реал Мадрид и Атлетико са се изправяли четири пъти един срещу друг във фазата на елиминациите в даден турнир. Между двата отбора има пълно равенство – по два успеха за всеки един от тях.

През сезон 2013/14 Реал Мадрид отстрани Атлетико Мадрид за Купата на Краля след два успеха – 3:0 на „Сантиаго Бернабеу“ и 2:0 на „Висенте Калдерон“. През този сезон Реал Мадрид спечели купата и трофея в Шампионска лига, след като на финала победи именно Атлетико Мадрид с 4:1 след продължения.

След това двата отбора се изправиха един срещу друг за Суперкупата на Испания, като краен победител за това отличие излезе Атлетико след 1:1 на „Бернабеу“ и домакински успех с 1:0.

Осемте фактора, които мога да решат Реал – Атлетико

През същата година двата отбора се изправиха един срещу друг отново за Купата на Краля, като този път краен победител в съревнованието излезе Атлетико, който постигна победа с 2:0 на „Калдерон“, а срещата на „Бернабеу“ завърши 2:2.

Последният сблъсък между двата отбора във фазата на елиминациите бе през същия сезон на четвъртфиналите на Шампионска лига. Първият мач завърши 0;0, а на реванша Реал постигна минимална победа с 1:0, след което се класира за полуфиналите на турнира, където в последствие бе елиминиран от Ювентус.