Барселона на Лионел Меси, Ювентус на Кристиано Роналдо и донякъде Манчестър Сити на Хосеп Гуардиола са сочените за най-явни фаворити през този сезон в Шампионската лига.

Английският Ливърпул обаче показа, че не се страхува от никого и може да изненада в края на турнира. Финалистът от миналогодишното издание изтегли добър жребий за 1/4-финалите - Порто, и вече взе комфортен аванс след първия мач у дома (2:0). Факт е, обаче че "мърсисайдци" вече повалиха един от големите отбори в Европа - Байерн Мюнхен в 1/8-финалите.

При евентуалния 1/2-финал момчетата на Юрген Клп ще срещнат победителя от двойката Манчестър Юнайтед - Барселона. Пътят изглежда наистина тежък, но ето някои от възможните причини, поради които насочилият се по-скоро към титлата във Висшата лига отбор може да се окаже претендент и за най-ценното клубно отличие:

Атакуващият тризъбец работи

През миналия сезон Мане, Фирмино и Салах вкараха рекордните 30 гола помежду си в Шампионската лига. На този етап от надпреварата те са с 9 (по три за тримата). По-големият плюс за състава обаче е, че триото в атака се научи да работи в защита.

Мане, Фирмино и Салах влагат голямо количество енергия, за да се връщат назад и помагат на отборните действия при рушенето на играта на съперника. Мохамед Салах все пак изглежда понамалил с една идея оборотите от миналия сезон - най-вече в завършвата фаза, но той продължава да е най-опасният и най-зорко следен играч от противниците.

Убийственото темпо е запазено

През този сезон Юрген Клоп разпредели силите на своите играчи в отделните фази от двубоите. Но едно е сигурно - когато Ливърпул тръгне да пресира, е почти невъзможно да се противодейства. Интензитетът в играта е брутален.

Още със започването на мачовете съперникът се изпотява, търсейки път за излизане от пресата. Около противниковите играчи се събират огромо количество "червени" играчи, които просто искат топката и се впускат напред, когато я вземат. Пресата на Ливърпул през първата част срещу Порто беше удивителна - нещо, което нито един голям отбор не иска да вижда срещу себе си. Ливърпул има вълчи глад за футбол. 

Здрава защита

За 240 минути в елиминационната фаза дотук Ливърпул е допуснал едва 1 гол - от Байерн Мюнхен като гост (1:3). В груповата фаза мърсисайдци бяха доста по-пропускливи (7 гола в 6 мача).

Много се говори за работата на тима в защита след идването на Върджил ван Дайк. Той продължава да израства - висок, бърз, мобилен. Ловрен го допълва със своя биткаджийски дух, а бековете - Арнолд и Робъртсън, са в страхотна форма от повече от година и половина. Крайните бранители са страшно балансирани в играта си - представят се добре както в дефанзивен, така и в офанзивен план, което е изключително богатство за един треньор.

Без страх срещу големите

В последните две издания на Шампионската лига тимът победи отбори като Манчестър Сити, Байерн Мюнхен, ПСЖ, Рома, Порто. Някокото провала бяха срещу Наполи, Цървена звезда и Реал Мадрид във финала преди година. Въпреки това обаче "червените" показаха, че не се плашат от никого и за тях е важно какво те ще покажат на терена, а не кой е съперникът или с какво име се слави. 

По-дълга скамейка

Ако през миналия сезон Ливърпул действително страдаше от липсата на дълга скамейка, през този нещата не са така. Тимът се подсили с играчи като Алисон Бекер, Джердан Шакири, Наби Кейта и Фабиньо през лятото. Много сполучливи попълнения, въпреки че особено последните двама имаха някои колебания през сезона. В повечето моменти обаче те показваха добри неща и помагаха на отбора. По-дългата скамейка е в плюс най-вече във Висшата лига, където се вижда, че който влезе в игра, дава всичко от себе си и може да бъде полезен.

В Шампионската лига се запазва целостта на един състав от 11-13 играчи, които се въртят непрекъснато и носят нужната стабилност в големите европейски вечери. 

Всички мислят, че Ливърпул е насочил изцяло мислите си към Висшата лига, но изведнъж тимът ще се окаже на 1/2-финал в Турнира на богатите, а потенциалът на отбора може да го изведе дори и до трофея.