Вече 22 години 4-кратният носител на Шампионска лига/КЕШ Аякс не може да отстрани съперник в елиминационната фаза на турнира.

Тази вечер момчетата на Ерик Тен Хаг излизат на "Сантиаго Бернабеу" в опит да повалят европейския футболен хегемон Реал Мадрид и да пренапишат модерната си история. 

Аякс загуби първия мач с 1:2 у дома, а сега предстои реваншът, в който головете и само головете за холандците могат да ги класират напред.

Аякс 1997

източник: Gulliver/GettyImages

За зла беда статистиката не е на страната на амстердамци, като тя показва, че Аякс не е елиминирал нито един противник от сезон 1996/1997 г., когато тимът излиза победител от сблъсъка с испанския Атлетико Мадрид (с Диего Симеоне в състава си).

Двубоите са на 1/4-финалната фаза (тогава няма осминафинал, тъй като се играе с по-малко отбори, а групите са 4, не 8).

На 5 март 1997 г. Аякс завършва при 1:1 у дома с Атлетико (с гол на Патрик Клуйверт за холандците и Еснайдер за испанците), а на 19 март е взет успех с 3:2 на "Висенте Калдерон" в Мадрид. Реваншът е много емоционален, след като двата тима отново завършват при 1:1 в редовното време (голове на Роналд де Бур за Аякс и Кико за Атлетико). 

Аякс Ателтико Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Идват и добавените две продължения по 15 минути, когато драмата вдига кръвното на зрителите по трибуните. Аякс повежда с гол на Дани в 100-ата минута, но 5 по-късно легендата Милинко Пантич изравнява до 2:2. В 119-ата обаче гостите нанасят последния удар, когато нигериецът Тижани Бабангида праща елегантно топката във вратата на Атлети и Аякс е на 1/2-финалите.

Там след два мача холандците са отстранени от италианския Ювентус (общ резултат 2:6), който впоследствие губи финала от Борусия Дортмунд (1:3).

Когато всичко е мъгла, е ред на Кралската соната: Химнът на ШЛ