Дойде и денят на първите реванши в елиминациите на Шампионската лига. След като 16-те отбора вече изиграха своите първи мачове от 1/8-финалите, сега е ред на най-възловите мигове.

Всичко започва във вторник вечер, когато европейският клубен шампион Реал Мадрид ще брани короната срещу Аякс. Въпреки трудните дни, очите на „белите” се пълнят с огън, когато чуят химна на турнира, който спечелиха четири пъти в последните пет години.

Срещата между Реал Мадрид и Аякс е тази вечер от 22:00 часа, като нея ще можете да проследите на живо с GONG.BG!

Вторият двубой от вечерта ни предлага обилна порция атакуващ футбол. Тотнъм има комфортен аванс срещу Борусия Дортмунд от първия мач (3:0), но шампионът от 1997 г. и финалист през 2013-а г. никога не трябва да бъде зачеркван – най-вече заради германското си потекло.

Двубоят между Борусия Дортмунд и Тотнъм е тази вечер от 22:00 часа, като него ще можете да проследите на живо с GONG.BG!

Ето какво ни предлагат двете срещи от програмата във вторник:

Борусия Дортмунд - Тотнъм Хотспър   

Тотнъм нанесе много тежък удар на своя съперник в първия мач. 3:0 на „Уембли” за „шпорите” до голяма степен подпечата билета на тима за следващата фаза, но крайно атакуващ и мотивиран отбор като Борусия никога не трябва да бъде отписван.

Проблемът на германците е, че те не изпращат най-добрите си последни седмици. Тимът буквално се срина във всички надпревари, в които участва  - отпадане от Купата на Германия, загубата от Тотнъм в Шампионската лига и едва един успех от пет мача (плюс три равенства и една загуба) в Бундеслигата.

Тотнъм - Борусия Дортмунд

източник: Gulliver/GettyImages

Всичко това изравни прекия конкурент Байерн Мюнхен до Борусия на върха в таблицата на германския елит и наложи още по-голямо напрежение върху младия и неопитен тим на Люсиен Фавр.

Тотнъм също не се намира в най-доброто си състояние във Висшата лига, като с последните си три мача – две загуби и един хикс, лондончани сякаш сдадоха борбата за титлата с Манчестър Сити и Ливърпул. За тима на Маурисио Почетино остана битката за опазване на третото място и възможно най-далечно достигане в Турнира на богатите.

Тотнъм - Борусия Дортмунд

източник: Gulliver/GettyImages

Ако англичаните продължат напред, това ще бъде тяхно второ участие в четвъртфиналите на най-силния турнир – след сезон 2010/2011 г. Самият Тотнъм обаче не играе силно като гост в Европа, като последната победа извън дома дойде именно срещу Борусия – през ноември 2017-а срещу тима тогава воден от Петер Бош.

Що се отнася до липсващите - в лагера на домакините от Дортмунд такъв е само контузеният Лукаш Пишчек. Звездата Марко Ройс се завръща след травма. Фавр отново се очаква да разчита на Рафаел Герейро на левия бек, за сметка на Абду Диало, като по-атакуваща опция.

Тотнъм - Борусия Дортмунд

източник: Gulliver/GettyImages

Самият Диало би трябвало да замести Дан-Аксел Загаду в средата на отбранителния вал на домакините, редом до Мануел Аканджи. Отдясно ще действа Ашраф Хакими. Витсел и Дилейни ще играят пред защитата като опорни халфове, докато карето в нападение ще бъде съставено от Марко Ройс, Марио Гьотце и Джейдън Санчо зад изнесения Пако Алкасер.

За Тотнъм  - Дале Али продължава да е аут, Хари Уикнс остава под въпрос до последно, докато възстановеният Ерик Дайър ще пътува за Германия. Очаква се Серж Орие да замести бележещия спад във формата си Киърън Трипиър на десния бек.

Тотнъм - Борусия Дортмунд

източник: Gulliver/GettyImages

Казус остава кой да бъде на левия – това отново би трябвало да бъде Ян Вертонген като опция, която да спре набезите на младия талант в редиците на Борусия Джейдън Санчо.

В сърцето на защитата на англичаните ще са Тоби Алдервейлд и Давинсон Санчес. Средата на терена ще бъде уплътнявана от Сисоко, Дайър и по всяка вероятност Уинкс. Напред – Ериксен ще оперира зад нападателите Хари Кейн и Хьон-Мин Сон.

Тотнъм - Борусия Дортмунд

източник: Gulliver/GettyImages

Срещата между Борусия Дортмунд и Тотнъм Хотспър е във вторник, 5 март, от 22:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко в ефира на MAX Sport 2.

Реал Мадрид – Аякс

Реал Мадрид изживява мъчителни дни. Само за седмица тимът отпадна от турнира за Купата на краля и до голяма степен бе изхвърлен от борбата за титлата в Ла Лига. Причина и за двата краха бе Барселона след два поредни успеха (0:3, 0:1) на "Сантиаго Бернабеу".

Реал вече има 13 загуби (повече в Европа има само Шалке 04) през сезона във всички надпревари. За сравнение тимът бе претърпял само 14 загуби в последните два пълни сезона на Зинедин Зидан.

Аякс - Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Лек за страданията на европейския клубен шампион остава Шампионската лига – единственият турнир, който би могъл да бъде реална цел за „белите” до края на сезона. Пред тима на Сантиаго Солари излиза крайно мотивираният Аякс.

Амстердамци направиха страхотен първи мач, но се добраха само до един гол, допускайки два (1:2). Срещата бе белязана и от спорното решение на съдиите да отменят гол на домакините през първата част поради засада. В крайна сметка футболните специалисти, както и УЕФА, се обединиха, че попадението наистина не е трябвало да бъде зачитано.

Аякс - Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Аякс все още има шансове да се бори за титлата в Холандия, като тимът е с мач по-малко на шест точки от лидера ПСВ Айндховен. Отборът спечели три поредни срещи от първия двубой с Реал, вкарвайки цели 13 гола в местния елит.

Шампионската лига обаче ще бъде приоритет за играчите на Ерик тен Хаг във вторник вечер на „Бернабеу”.

С оглед на първия мач статистиката е на страната на Реал – всички отбори, печелили с 2:1 като гост в първия кръг на осминафиналите, неизменно продължават напред (8 подобни случая).

Аякс - Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Голямата спортно-техническа новина около сблъсъка е наказанието от УЕФА върху бранителя на испанците Серхио Рамос за две срещи. В първия мач в Холандия той нарочно си изкара жълт картон, за да може да пропусне реванша (с идеята, че сблъсъкът е „решен”).

УЕФА обаче забеляза умишлеността и неспортсменството на Рамос и го санкционира с две срещи. Така при класиране на Реал за четвъртфиналите той ще пропусне и първия мач от следващата фаза.

Аякс - Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Контузен в редиците на мадридчани остава Маркос Йоренте. Очаква се Начо отново да застане до Рафаел Варан в центъра на защитата. Регилон и Карвахал ще действат на бековете.

В средата отново е марковото трио – Кроос, Каземиро и Лука Модрич. Марко Асенсио (голмайстор в първия мач) се очаква да замени намиращия се в игрова дупка Гарет Бейл (опция също е и Лукас Васкес). Испанецът трябва да действа редом до Винисиус и Карим Бензема.

За гостите от Холандия срещата пропускат Карел Ейтинг и Лисандро Магалан. Ерик Тен Хаг обаче ще може да разчита на всичко най-добро в своите 11. Под рамката ще бъде Андре Онана. В защита ще действат Нусер Мазрауи, Матайс Де Лихт, Дейли Блинд и Николас Талиафико.

Аякс - Реал Мадрид

източник: Gulliver/GettyImages

Дони ван де Беек, Френки Де Йонг и Ласе Шьоне ще играят в средата на терена, правейки връзката с играчите в предни позиции – Хаким Зиех, Душан Тадич и Давиде Нерес.

Реал Мадрид е спечелил последните си 7 мача срещу Аякс във всички надпревари, като тимът взима и шестте полувремена на последните си три двубоя у дома срещу този съперник.

Срещата между Реал Мадрид и Аякс е във вторник, 5 март, от 22:00 часа, като нея ще можете да гледате пряко в ефира на MAX Sport 3.