Първите осминафинал в Шампионската лига продължават с нови две вълнуващи срещи. В Германия Борусия Дортмунд и Челси се изправят в исторически първи сблъсък помежду си. Двубоят на "Сигнал Идуна Парк" започва в 22:00 часа. 

"Жълто-черните" стигнаха до елиминационната фаза, след като завършиха на второ място в група G. Там победител стана Манчестър Сити. Челси от своя страна триумфира в група Е. 

Борусия Дортмунд се намира в страхотна форма и записа шест поредни победи във всички турнири. Тимът се намеси в борбата за титлата в Бундеслигата, а освен това продължава напред и за Купата на Германия. Вестфалци имат едва 4 загуби в последните си 21 мача на своя стадион в Шампионската лига. 

Челси пристига за този мач в сериозна игрова криза. Лондончани пръснаха сериозни средства в последните два трансферни прозореца, но към момента са далеч от място в Шампионската лига в Премиърлийг. "Сините" са в серия от 8 поредни мача без победа като гост във всички турнири. 

Борусия Дортмунд няма да може да разчита на контузените Юсуфа Мукоко и Мариус Волф. За Челси не са картотекирани Пиер-Емерик Обамеянг, Беноа Бадиашил и Нони Мадуеке, а травми лекуват Едуар Менди, Нголо Канте, Кристиян Пулишич и Армандо Броя. 

В другия мач от тази вечер Брюж приема Бенфика. Срещата е от 22:00 часа. Белгийците се класираха за тази фаза за първи път в историята си след страхотно представяне в група с Порто, Атлетико Мадрид и Байер Леверкузен. Грандът от Лисабон пък впечатли още повече, след като спечели група с ПСЖ и Ювентус. 

Формата на Брюж към момента е много лоша. Отборът има едва една победа от 9 мача в местното първенство. Тимът изостава на цели 20 точки от лидера Генк. От края на миналата година треньор на тима е Скот Паркър. 

Бенфика прави много силен сезон и е лидер в Португалия. Тимът има едва две загуби през кампанията, като и двете са от Брага. "Орлите" се разделиха с голямата си звезда Енцо Фернандес през зимата. Аржентинецът беше продаден на Челси за 121 млн. евро.