Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп потвърди, че крилото Джердан Шакири няма да пътува със състава за утрешното гостуване срещу Цървена звезда в Шампионската лига. Германският специалист мотивира решението си с крайно враждебното посрещане, което се очакваше сръбските фенове да устроят на родения в Косово швейцарец.

27-годишният футболист по принцип настоя, че няма никакъв проблем да отиде и играе в Белград, където съвсем няма да е добре дошъл. Както е известно, той подразни всички сърби с начина, по който отпразнува гола си срещу „плавите” на Мондиал 2018 – изобразявайки „албанския орел” с ръце. Затова още при изтеглянето на жребия за груповата фаза в Шампионската лига беше ясно, че визитата срещу Звезда ще бъде най-малкото интересно преживяване за Шакири.

„Става дума за ситуация, при която трябва да отидем до фантастичен град като Белград в качеството ни на футболен отбор и да играем футбол”, каза Клоп за официалния сайт на Ливърпул. „Чухме и четохме спекулациите за това какво посрещане ще получи Шак и макар да нямаме никаква идея какво би се случило, искаме да отидем там и да сме на 100 процента фокусирани върху футбола, а не да мислим за нещо друго. Това е всичко.”

„Ние сме Ливърпул, един голям клуб, един футболен тим, но не носим друго послание, което да отива по-далеч. Не смятаме да отправяме политически съобщения, съвсем не. Искаме да се фокусираме върху това да изиграем страхотен мач, да сме освободени от каквото и да било.”

„Стараем се да бъдем уважителни и да избягваме разсейването, което би ни отнело пълния фокус върху предстоящите 90 минути, в които е важен само футболът и нищо друго. По тази причина Шак няма да бъде замесен, той приема и разбира решението. Шак е наш играч, обичаме го, а той ще играе за Ливърпул още много пъти, просто не и сега във вторник.”

„Като изключим това, ще можем да разчитаме на почти всички. Натаниъл Клайн е болен и няма да участва, но Деян Ловрен и Наби Кейта се завръщат. Хендо (капитанът Джордан Хендерсън – б.р.) беше близо, но не достатъчно. Той се нужда от още 2 пълноценни тренировки за достигане на нужното фитнес ниво, затова ще ги получи в Мелууд. Да се надяваме, че ще е в компанията на Шакири и Клайни, ако последният е оздравял.”

Групата на Ливърпул за двубоя срещу Цървена звезда:

Вратари – Алисон Бекер, Симон Миньоле, Киймхин Калахър;

Полеви играчи – Фабиньо, Върджил ван Дайк, Деян Ловрен, Джеймс Милнър, Наби Кейта, Роберто Фирмино, Садио Мане, Мохамед Салах, Джо Гомес, Даниел Стъридж, Алберто Морено, Адам Лалана, Андрю Робъртсън, Дивок Ориги, Доминик Соланке, Жоел Матип, Трент Александър-Арнолд.