Отборът на Ливърпул записа внушителен успех при визитата си на Порто в групите от Шампионската лига. Английският гранд надделя с 5:1 на „Ещадио до Драгао” във вторник вечер, за да се откъсне на първото място във временното класиране в група „В” на най-тежкия европейски клубен турнир.

По два гола за успеха в Португалия вкараха Мохамед Салах (18, 60) и Роберто Фирмино (77, 80), а другото попадение за „червените” заби Садио Мане в последната минута на първото полувреме. Почетният гол за „драконите” бе дело на Мехди Тареми в 75-ата минута.

Така Ливърпул вече е с две победи от два мача и е еднолично на върха в групата с шест точки. Втори остава Атлетико Мадрид с четири точки, а Порто е трети с една. На последното място без актив е италианският Милан.

Именно с испанския тим е следващият мач за отбора на Юрген Клоп, като „червените” гостуват мадридчани на „Уанда Метрополитано”, докато Порто ще домакинства на Милан.

Срещата в Португалия започна в много добро темпо между двата отбора, а гостите бяха отборът, който владееше повече топката. Въпреки това, до опасности пред вратата на Диого Коща не се стигаше. След 13 минути игра Сержио Консейсао бе принуден да направи принудителна смяна, след като Отавио напусна контузен, а на негово място влезе Фабио Виейра.

В 18-ата минута гостите от Англия поведоха в резултата. Къртис Джоунс стреля диагонално в наказателното поле на Порто, а вратарят Коща парира изстрела. Топката се върна към Зайду, който си я спря посока вратата си, а Салах с левия я довкара за 0:1.

Десетина по-късно Мане проби отляво и даде пас за Робъртсън. Шотландецът комбинира с Жота, който шутира, но първият му опит беше блокиран от бранител на Порто, а при втория вратарят на "драконите" с пръсти изби топката в ъглов удар. Осем преди края португалците направиха хубава атака отдясно, която завърши със слаб удар на Луиш Диаш, който бе спасен с лекота от Алисон Бекер.

Gulliver/GettyImages
58 снимки

Две преди края Коща направи много красиво спасяване след изпълнение на фаул от страна на капитана на гостите Джордан Хендерсън, пращайки топката с една ръка в ъглов удар. В последната минута от редовното време на първата част Ливърпул реализира втория си гол в срещата. Фабиньо даде дълъг пас вдясно за играещия като десен бек в този мач за гостите Джеймс Милнър. Опитният футболист достави страхотно центриране между вратаря на Порту и защитниците пред стража, като топката бе атакувана от Жота, но не бе достигната. Това подведе вратаря Коща и тя отиде вляво за Мане, който отблизо нямаше как да не вкара в опразнената врата - 2:0 за Ливърпул.

Любопитен факт е, че това е пети гол за сенегалеца Мане с екипа на Ливърпул срещу Порто, като това е най-много в историята на клуба срещу даден отбор в Шампионска лига.

Пет след подновяването на втората част Мане пусна вляво за Робъртсън в наказателното поле на "драконите", а левият бек отправи мощен удар с левия крак, ала вратарят с лявото си бедро предотврати трети гол. В 52-ата Жота бе близо да накаже груба грешка на защитата на Порто, но вратарят Коща се намеси и отрази отблизо с крак.

В 55-ата Диого Жота обстрелва вратата на отбора, в чийто град е роден, но Коща отрази удара на сънародника си. След час игра Къртис Джоунс открадна топката в средата на терена в борба и напредна напред. Защитата на Порто се увлече по юношата на "червените", който с чудесен пас видя вдясно Мохамед Салах. Голмайсторът за "червените" си спря топката и с лекота прати кълбото в мрежата на Коща - 3:0.

В 63-ата минута Витиня от домакините нанесе опасен удар отблизо към вратата на Ливърпул, но Алисон се намеси чудесно. Минута по-късно Робъртсън комбинира с Жота в наказателното поле на домакините. Той с лекота елиминира Маркано и шутира от пет метра, но встрани от вратата на Порто.

Четвърт час преди края на мача Фабио Виейра даде добро центриране пред Алисон Бекер за Тареми, който изпревари Джо Гомес и стреля с глава отблизо, за да направи резултата 1:3. Само две по-късно обаче гостите от Англия възстановиха аванса си от три попадение. Мохамед Салах изведе отляво Роберто Фирмино, който надбяга бранител на Порто, а вратарят на домакините Коща тръгна да излиза много напред. Влезлият като резерва бразлиски нападател пусна удар по земя към португалската врата, а стражът на Порто опита да избие топката и го направи, но след преглед се видя, че тя е преминала с пълния обем зад голлинията - 1:4.

В следващите секунди Къртис Джоунс стреля от разстояние, а бранител на Порто отби леко топката. Тя отиде във Фирмино и бразилецът реализира, но ситуацията бе преразгледана чрез ВАР за засада. Руският съдия Карасев изчака сигнал от колегите си и голът бе зачетен 1:5.

Малко след това последва и мощен удар от разстояние на Къртис Джоунс, но Коща спаси този път.

FT / ПОРТО 1:5 ЛИВЪРПУЛ • КЛАСИРАНЕ В ГРУПИТЕ НА ШЛ • СЛЕДЕТЕ РАЗВОЯ НА ДРУГИЯ МАЧ В ГРУПАТА - МИЛАН СРЕЩУ АТЛЕТИКО МАДРИД

0:1 Мохамед Салах (18)

0:2 Садио Мане (45)

0:3 Мохамед Салах (60)

1:3 Тареми (75)

1:4 Роберто Фирмино (77)

1:5 Роберто Фирмино (83)

Рефер: Сергей Касаев /Русия/

Стадион: "Ещадио до Драгао" /Порто/

Стартови състави:

Порто: Диого Коща – Корона, Кардосо, Маркано, Зайду – Урибе, Сержио Оливейра – Отавио, Тони Мартинес, Луиш Диаш – Тареми

Ливърпул: Алисон – Робъртсън, Ван Дайк, Матип, Милнър – Хендерсън /к/, Фабиньо, Джоунс – Мане, Жота, Салах