Наполи и Милан завършиха при резултат 1:1 в среща-реванш от четвъртфиналите на Шампионска лига. След победата с 1:0 в първия мач "росонерите" са на полуфинал в Турнира на богатите за първи път от десетилетие и половина.

Оливие Жиру отбеляза за „росонерите“ във „врящия котел“ на „Диего Армандо Марадона“ през първата част, когато оползотвори феноменален рейд на Рафаел Леао. За „адзурите“ попадението дойде в 93-ата минута, когато Виктор Осимен засече с глава центриране на Джакомо Распадори.

Преди да отбележи своя гол, Жиру изпусна дузпа, отразена от Алекс Мерет. В 80-ата минута същата участ имаше и звездата на лидера в Серия А – Хвича Кварацхелия. Майк Менян парира удара от бялата точка на грузинеца.

Миланският гранд очаква победителя от двойката Интер – Бенфика. Техният градски съперник има преднина от 2 гола преди реванша с „орлите“ от Лисабон. За Наполи пък предстоят още няколко кръга, докато тимът официализира първото си Скудето от 33 години насам. Южняците имат преднина от 14 точки пред втория Лацио.

Gulliver/GettyImages
49 снимки


Партенопеите наложиха своята воля още от първия съдийски сигнал. Те натиснаха сериозно своя гост от Милано, като удар на Желински от фал, отклонил се в стената, едва не влетя в мрежата на Менян. Последва изстрел на Кварацхелия в близкия ъгъл, но Менян се справи. Другият флангови нападател - Матео Политано, също опита късмета си, ала неточно. Минути по-късно левичарят опита същото изпълнение, но бе със същия резултат - аут.

В средата на полувремето дойде и много ключов момент в мача. Рафаел Леао бе застъпен в наказателното поле от Марио Руй и главният съдия Шимон Марчиняк отсъди дузпа. Зад топката застана Оливие Жиру, който не успя да преодолее Алекс Мерет от бялата точка.

Южняците отвърнаха с много опасен удар на Желински по земя - право в ръцете на Менян. Пред Жиру се откри възможност да се реваншира - неаполитанците загубиха една топка в близост до пеналта, а там добре намерен бе Жиру, който от чиста позиция стреля в тялото на Мерет.

Десет минути преди почивката на Лучано Спалети му се наложи да прави не една, а цели две принудителни промени. Марио Руй и Матео Политано напуснаха с контузии, получени само в рамките на две минути. На техните места влязоха Матиас Оливейра и Ървинг Лозано.

Минути преди края на частта Милан нанесе своя удар. Рафаел Леао отне топката на 30 метра от своята врата и сътвори феноменален рейд между няколко защитници до наказателното на Наполи, където поднесе топката на полупразна врата на Жиру, а французинът не сбърка за 0:1.

Второто полувреме започна със солова акция на Кварацхелия. Грузинецът се спарви с Диас и Калабрия и стреля от малък ъгъл, но над вратата на Менян. Ситуацията се повтори и в 55-ата минута - Кварацхелия с малко късмет мина покрай двама в червено и черно и стреля с левия крак, но отново прекалено високо.

Десетина минути преди края на срещата Наполи имаше златен шанс да се върне в играта. Томори се хвърли на шпагат в краката на Ди Лоренцо и топката се отклони в ръката му. Полският арбитър Марчиняк отсъди втора дузпа в мача - този път за Наполи. Зад топката застана Хвича Кварацхелия, който бе развенчан от Майк Менян и резултатът остана 0:1. 

Точно след дузпата Менян отново се намеси решително. Това се случи при последвалия корнер. В последанат 90-та минута Менян парира и много коварен удар с глава на Лео Йостигор.

БГНЕС
26 снимки

В самия край на срещата дойде и искрицата надежда за Наполи. Голмайсторът на тима Виктор Осимен засече центриране на резервата Джакомо Распадори. За "адзурите" обаче не остана време за втори гол и така Милан се класира на 1/2-финал в ШЛ.


FT / Наполи - Милан 1:1

0:1 Оливие Жиру 43`

1:1 Виктор Осимен 90+3`

 

Наполи: Алекс Мерет, Джовани Ди Лоренцо, Амир Рахмани, Жуан Жезус, Марио Руй, Станислав Лоботка, Танги Ндомбеле, Пьотр Желински, Матео Политано, Виктор Осимен, Хвича Кварацхелия

Треньор: Лучано Спалети

Милан: Майк Менян, Давиде Калабрия, Симон Кяер, Фикайо Томори, Тео Ернандес, Сандро Тонали, Раде Крунич, Браим Диас, Исмаел Бенасер, Рафаел Леао, Оливие Жиру

Треньор: Стефано Пиоли