Английският шампион Манчестър Сити се класира за 1/8-финалите на Шампионската лига, след като постигна обрат над гостуващия на „Етихад Стейдиъм“ тим на Пари Сен Жермен с 2:1 в зрелищен двубой от петия кръг на група „A“ в турнира. По този начин „гражданите“ си осигуриха и първото място в групата.

Иначе парижани поведоха в резултата в 50-ата минута чрез Килиан Мбапе, но с попадения на Рахийм Стърлинг в 63-ата и Габриел Жезус в 76-ата минута „гражданите“ стигнаха до обрата и до победата. Въпреки загубата, ПСЖ също продължава към 1/8-финалите, но като втори в групата си.

Gulliver/GettyImages
100 снимки

"Гражданите" изграха много силно първо полувреме, в което доминираха изцяло, но не успяха да оползотворят превъзходството си. Парижани излязоха променени през втората част и мигновено удариха своите домакини. Възпитаниците на Пеп Гуардиола обаче веднага се хвърлиха в атаки и съумяха да стигнат до пълния обрат, като не допуснаха почти никакви нови опасности пред своята врата. 

След този резултат "небесно-сините" имат вече 12 точки, докато парижани са с 8. РБ Лайпциг и Брюж имат по четири и в последния кръг ще водят индиректна битка за това кой ще играе в Лига Европа през пролетта. Германският тим приема Ман Сити, докато белгийците гостуват на ПСЖ. 

ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ И ГОЛМАЙСТОРИ В ШАМПИОНСКА ЛИГА ВИЖТЕ ТУК!

КЛАСИРАНЕ В ШАМПИОНСКА ЛИГА МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК!


Мениджърът на „гражданите“ Хосеп Гуардиола беше направил три промени в сравнение с мача с Евертън през уикенда. Диаш, Зинченко и Марез бяха титуляри, докато Лапорт и Палмър остнаха на пейката, а Фил Фоудън дори не бе в групата. Джак Грийлиш също го нямаше, тъй като не бе възстановен от контузията си. Зинченко пък беше част от халфовата линия.

Триото Меси – Неймар - Мбапе започнаха в атака на ПСЖ. Серхио Рамос, който за първи път попадна в групата на парижани и днес можеше да запише първи минути от месец май, остана на пейката през  целия двубой. Кейлор Навас стартира на вратата, а Ерера, Паредес и Гей бяха в центъра.


Срещата стартира със ситуация за Ман Сити в петата минута. Тогава Родри засече с глава центриране от свободен удар на далечната греда, но Преснел Кимпембе успя да стигне и да изчисти пред голлинията. Топката стигна до Риад Марес, който стреля от малък ъгъл, но в аут.

В следващите минути домакините владееха повече топката и по-често се задържаха в половината на своя противник.

В 18-ата минута „гражданите“ бяха близо до откриването на резултата. Риад Марес получи в наказателното поле на добра позиция и шутира силно, но Ашраф Хакими застана на пътя на топката и изчисти с глава над вратата в корнер. След неговото изпълнение изстрел с глава на Рубен Диаш бе блокиран на далечната греда от защитник в нов ъглов удар.

Първата по-опасна възможност за ПСЖ дойде в 27-ата минута, когато Нуно Мендеш се оказа сам в наказателното поле и нанесе удар, който обаче бе слаб и право в ръцете на вратаря Едерсон. 

В ответната атака Олександър Зинченко стреля силно от дистанция, но бе блокиран от Маркиньос.

В 32-ата минута Марес получи отдясно и изведе в наказателното поле Бернардо Силва, който центрира на първа греда, а там Андер Ерера пресече, но насочи топката към собствената си врата. Кейлор Навас обаче улови с лекота.

Натискът на Сити се увеличаваше и само минута след това удариха греда. След центриране отляво в наказателното поле гостите не успяха да изчистят по най-добрия начин и топката падна на крака на Илкай Гюндоган, който нанесе истински снаряд, но кълбото се отби от лявата греда на Навас.

Секунди след това Марес шутира от границата на наказателното поле към далечния ъгъл на вратата, но там Навас плонжира и изби с една ръка в корнер.   

Минута преди края на първата част парижани получиха една от малкото си възможности да погледнат към вратата на скучаещия Едерсон. Грешка на Джон Стоунс на центъра позволи топката да бъде отнета и тя стигна до незабележимия Килиан Мбапе, който напредна отляво, влезе в наказателното поле и шутира с десния крак, но над вратата на бразилския страж на домакините.    

Въпреки тоталната доминация на домакините през първото полувреме, ПСЖ бяха тези, които откриха резултата. В 50-ата минута Неймар даде отличен пас за Нуно Мендеш отляво, който пък комбинира с Меси към вътрешността на терена. Аржентинецът направи двойно с Ерера пред наказателното, след което влезе отляво в пеналтерията и центрира. Получи се рикошет и топката стигна до непокрития Мбапе на далечната греда, а нападателят стреля между краката на Едерсон за 0:1. 

Веднага след това Хосеп Гуардиола реагира като направи смяна. Той пусна в игра Габриел Жезус на мястото на Олександър Зинченко.

В 61-ата минута Марес овладя подаване в наказателното поле отдясно и стреля към вратата, но Навас спаси.

Само две минути по-късно обаче Сити изравни. Родри даде отличен пас за Уодър отдясно в наказателното поле, а английският национал моментално центрира. Жезус успя леко да отклони топката към далечната гледа, където Стърлинг подложи крак и я чукна във вратата – 1:1.

ПСЖ бе близо до това да поведе за втори път в мача в 74-ата минута. Неймар комбинира с Меси, който пък даде пас за Мбапе. Французинът върна за Неймар, който пък направи отлично двойно с резервата Анхел ди Мария и бразилецът бе изведен в наказателното поле, финтира елегантно съперник и стреля в близкия ъгъл, но покрай дясната греда на Едерсон.  

Само две минути след това обаче Ман Сити стигна до пълния обрат. Гюндоган задържа добре отдясно и комбинира с Марес, който центрира в наказателното поле, където на далечната греда Бернардо Силва свали за Жезус, а бразилецът нанесе лек, но точен удар от границата на вратарското поле, който се оказа неспасяем – 2:1.

До края на срещата ПСЖ не успя да наложи натиск, а Сити владееше иницитиавата и не допусна резултатът да бъде изравнен. Така "гражданите" завършват на първа позиция, докато парижани - втори.  


FT | МАНЧЕСТЪР СИТИ – ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН  2:1

0:1 Килиан Мбапе 50'

1:1 Рахийм Стърлинг 63'

2:1 Габриел Жезус 76'

Стартови състави на двата отбора:

МАНЧЕСТЪР СИТИ (4-3-3): 31. Едерсон - 2. Кайл Уокър, 5. Джон Стоунс, 3. Рубен Диаш, 27. Жоао Кансело ж.к. - 8. Илкай Гюндоган (к), 16. Родри ж.к. , 11. Олександър Зинченко - 26. Риад Марес, 20. Бернардо Силва, 7. Рахийм Стърлинг 

Мениджър: Хосеп Гуардиола

ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН (4-3-3): 1. Кейлор Навас - 25. Нуно Мендеш, 3. Преснел Кимпембе, 5. Маркиньос (к), 2. Ашраф Хакими - 27. Идриса Гей, 21. Андер Ерера, 8. Леандро Паредес - 10. Неймар, 7. Килиан Мбапе, 30. Лионел Меси  

Старши треньор: Маурисио Почетино

Главен съдия: Даниеле Орсато, Италия


Стадион: „Етихад Стейдиъм“, Манчестър, Англия