Романтиката в Шампионската лига продължава да е жива и това се доказа от класирането за полуфинал на един от най-симпатичните отбори. Френският Монако, който прави истински фурор с представянето си през тази кампания, вече е на предпоследното стъпало, след като изхвърли Борусия Дортмунд. 

При това "монегаските" го постигнаха с втори успех над именития си съперник от Германия. След като надделяха с 3:2 в Дортмунд преди седмица в мача белязан от атентата срещу автобуса на вестфалците, сега те биха с 3:1 и на своя "Луи Втори". 

Килиан Мбапе откри резултата в самото начало и с този гол постави поредните си рекорди, а после голямата звезда Радамел Фалкао удвои и интригата на практика умря. Малко след почивката Марко Ройс намали, но време и шансове за нещо различно от загуба нямаше. 

Макар да имаха аванс от първата среща, "монегаските" започнаха силно и остро, търсейки попадението от самото начало. И го постигнаха доста бързо. Малко повече от 150 секунди от началото на двубоя и Килиан Мбапе вече беше в прегръдките на съотборниците си. 

Тогава изстрел на Бенжамен Менди беше избит от вратаря Роман Бюрки, но топката падна точно на крака на тийнейджъра и той от близка дистанция нямаше как да сбърка. Така постави още два рекорда. 

Първият от тях е, че стана първият играч в историята на Шампионската лига, който се разписва в първите си четири двубоя от елиминационната фаза. А вторият е, че стана най-младият автор на пет гола в турнира, изпреварвайки с 41 дни истинска легенда, като Раул Гонсалес. 

В интерес на истината Борусия не се отказа след този ранен леден душ и тръгна бързо да търси изравняването. И можеше да го постигне още в 10-та минута, когато Марко Ройс беше забравен на точката на дузпата при едно центриране, но ударът му беше слаб и право в ръцете на Даниел Субашич. 

В 14-та минута вестфалците имаха още един шанс да върнат интригата. Тогава те получиха правото да изпълнят пряк свободен удар на около 17-18 метра от вратата, но изпълнението на Нури Шахин срещна лявата греда. 

Малко по-късно всичко обаче свърши като интрига. Тогава Тома Лемар направи страхотен пробив при поредната кинжална контра на тима си и сложи топката на главата на Радамел Фалкао, който прониза безпощадно Бюрки за 2:0. 

Последваха много интересни моменти и пред двете врати, но не и чисти положения до почивката. Пиер-Емерик Обамеянг и Рафаел Герейро не показаха точен мерник за гостите, докато Мбапе постоянно вещаеше заплаха за Бюрки, но така и не го прониза още веднъж. 

Така почивката дойде при два гола аванс за "монегаските", а мало след нея Борусия се върна в играта. Тогава Усман Дембеле се подигра с крайния защитник на Монако и от аутлинията сервира топката на точката на дузпата за непокрития Марко Ройс. И от тази позиция този път германският национал не сбърка - 1:2. 

Последва натиск на вестфалците, но не и чак толкова чисти положения пред Даниел Субашич. Марсел Шмелцер и Марко Ройс не се възползваха от хубави възможности, а контрите на Монако носеха все такава опасност. 

И при поредната от тях можеха да решат всичко в 65-та минута. Тогава Радамел Фалкао излезе сам срещу вратаря и опита да го прехвърли, но прехвърли и вратата. Развръзката обаче остана за малко по-късно. 

В 81-та минута кинжална контра на домакините изведе Валер Жермен зад защитата и с прецизен удар между краката на Бюрки сложи точка на спора, за да направи 3:1. Това се оказа и последното важно действие в този мач, което подпечата класирането на Монако за предпоследната фаза на турнира. 

Така "монегаските" достигат до това стъпало за първи път от 2004 г., когато успяха и да го преодолеят, за да загубят впоследствие финала от Порто. За последно те бяха на четвъртфинал в Шампионската лига преди две години, когато в състава им личеше и името на Димитър Бербатов. 

Ето и съставите на двата отбора: 

Монако (4-3-3): Даниел Субашич – Алмами Туре, Камил Глик, Джемерсон, Бенжамен Менди – Жоао Моутиньо, Тиемуе Бакайоко, Бернардо Силва – Килиан Мбапе, Радамел Фалкао /к/, Тома Лемар;

Резерви: Морган де Санктис; Жорже, Набил Дирар, Валер Жермен, Андреа Раджи, Ирвен Кардона, Кевин Н'Дорам;

Треньор: Леонардо Жардим;

Борусия Дортмунд (4-2-3-1): Роман Бюрки – Лукаш Пишчек, Матиас Гинтер, Сократис Папастатопулос, Ерик Дурм – Юлиан Вайгл, Нури Шахин – Рафаел Герейро, Шинджи Кагава, Марко Ройс /к/ - Пиер-Емеринг Обамеянг;

Резерви:​ Роман Вайденфелер; Свен Бендер, Усман Дембеле, Кристиан Пулишич, Микел Мерино, Гонсало Кастро, Марсел Шмелцер;

Треньор: Томас Тухел