Отборът на Пари Сен Жермен се наложи над Реал Мадрид в първи осминафинален сблъсък от Шампионската лига. Парижани се поздравиха с успеха след 1:0, а единствения гол в срещата падна в продължението двубоя и бе дело на Килиан Мбапе.

Миг гениалност от страна на френския национал подари победата на парижани, след като аржентинската легенда Лионел Меси пропусна дузпа и бе много близо до това да се превърне в грешник за своя тим. Това бе първа пропусната дузпа за Меси срещу Реал Мадрид след седем изпълнения от бялата точка. В крайна сметка пропускът на аржентинеца не се оказа фатален за френския шампион, който ще гостува на „Сантяго Бернабеу” на 9-ти март с гол аванс.

Двубоят също ще се запомни и с факта, че в игра за тима на Маурисио Почетино се завърна дълготрайно контузеният Неймар. Той се появи в игра късно през втората част. Неймар нямаше официален мач за ПСЖ от края на ноември миналата година.

В другия осминафинал във вторник вечер, Манчестър Сити прегази Спортинг Лисабон в Португалия с 5:0 и на практика обезсмисли реванша на „Етихад”. Така „гражданите” могат да се смятат за първия сигурен четвъртфиналист в тазгодишното издание на турнира на най-силните в Европа.


Gulliver/GettyImages
54 снимки

Първата отлична възможност за гол в мача се откри пред домакините. След отлична индивидуална акция на Килиан Мбапе отляво, топката бе пратена в наказателното поле към Анхел ди Мария, който от няколко метра фронтално срещу Куртоа, стреля високо над вратата.

В първия четвърт час от мача домакините определено имаха инициативата, въпреки че трудно стигаха до чисти голови ситуации пред противниковата врата. Футболистите на Карло Анчелоти бяха приели играта в своята половина и търпеливо изчакваха своите възможности за контраатака.

В 18-ата минута домакините стигнаха до нова прекрасна възможност за откриване на резултата. Лионел Меси изведе по отличен начин Килиан Мбапе, който с лекота се справи с Карвахал и стреля към вратата на Куртоа, но стражът на гостите показа класа и изби в корнер. След изпълнението на ъгловия удар се стигна до нов изстреля, но стражът на „белите” отново бе на мястото си и спаси.

Няколко минути преди почивката Каземиро извърши нарушение срещу Паредес в центъра на терена, а след това потърси обяснение от своя съперник. Нервите на играча на гостите не издържаха и той хвана за гушата своя противник. За действията си Каземиро получи официално предупреждение. Заради натрупани картони, футболистът на „белия балет” ще пропусне реванша на „Сантяго Бернабеу” на 9-ти март.

Едва в продължението на първото полувреме Реал Мадрид стигна до първия си удар по посока вратата на парижани. След центрирането от корнер, Каземиро стреля с глава, но не успя да уцели рамката на вратата. Така логично първата част приключи без голове.

Началото на втората част започна по подобие на първото полувреме. Домакините започнаха по-активно и пет минути след подновяването на играта, стигнаха до удар към вратата на гостите. След светкавична комбинация на границата на наказателното поле между Хакими и Мбапе, френският национал се озова на стрелкова позиция и стреля мощно, но Куртоа спаси.

• ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МАЧА ТУК •

Малко по-късно белгийският страж излезе неразчетено и не успя да се намеси по-най-добрия начин, което позволи на Мендеш да стреля от дистанция, но Куртоа успя да се върне и отново да предотврати гол. В 53-ата минута Лионел Меси отправи първия си удар към вратата на Реал Мадрид, но топката не представляваше трудност за противниковия страж.

В 61-ата минута Пари Сен Жермен стигна до дузпа, която обаче бе пропиляна от Лионел Меси. Килина Мбапе нахлу мощно в наказателното поле, където Карвахал действа безкомпромисно и събори французина. Главният рефер не се поколеба да посочи бялата точка, а решението му бе потвърдено от ВАР. Голямата отговорност с изпълнението на наказателния удар пое Лионел Меси, който обаче не успя да преодолее Куртоа. Белгийският страж предугади изстреля на аржентинеца и отрази удара му.

Близо четвърт час преди края на редовното време наставникът на домакините Маурисио Почетино рискува всичко в предни позиции, пускайки в игра бразилецът Неймар, който не бе играл за ПСЖ от края на ноември. Нападателят веднага напомни за себе си и само минута след появяването си в игра, изработи отлична възможност за домакините. Неймар бе съборен пред наказателното поле на Реал, което позволи на Меси да стреля от пряк свободен удар. Аржентинецът обаче прати топката покрай вратата.

В 76-ата минута Килиан Мбапе получи отляво в наказателното поле, финтира бранител на Реал и стреля по диагонала с десния крак, но топката профуча покрай страничния стълб на вратата на Куртоа. В 87-ата минута Неймар имаше много добра възможност, след като бе изведен отдясно, но при опита си да прехвърли Тибо Куртоа, бразилецът не сполучи.

Развръзката в сблъсъка дойде дълбоко в добавеното време, когато Килиан мбапе за пореден път показа изумителната си класа. Той получи отляво на наказателното поле, нахлу мощно в пеналта преодолявайки с лекота Милитао И Лукас Васкес и с удар през краката на Тибо Куртоа, порази целта за 1:0. Секунди след попадението на французина, главният рефер Даниеле Орсато свири край на мача.

Реваншът между Реал Мадрид и Пари Сен Жермен е на 9-март на стадион „Сантяго Бернабеу” в испанската столица.

FT / ПСЖ – РЕАЛ 1:0

1:0 Мбапе 90'

1/8-финал, Шампионска лига

Стадион: "Парк де Пренс", Париж

Рефер: Даниеле Орсато (Италия)

Пари Сен Жермен: 50.Донарума, 2.Хакими, 5.Маркиньос, 3.Кимпембе, 25.Мендеш, 8.Паредес, 15. Данило Перейра, 6.Верати, 11.Ди Мария, 30.Меси, 7.Мбапе

Старши треньор: Маурисио Почетино

Реал Мадрид: 1.Куртоа, 2.Карвахал, 3.Милитао, 4.Алаба, 8.Кроос, 9.Бензема, 10. Модрич, 11.Асенсио, 14.Каземиро, 20.Винисиус, 23.Менди

Старши треньор: Карло Анчелоти