Манчестър Сити не се посвени и разкова шампиона на Португалия – Спортинг Лисабон, в първия мач за двата отбора от осминафиналите на Шампионска лига, игран на „Жозе Алваладе“ в иберийската страна. „Гражданите“ от Манчестър вкараха пет гола във вратата на „лисабонските лъвове“ и обезсмислиха реванша между двата отбора в близките седмици.

Риад Марез откри резултата в осмата минута, а Бернардо Силва удвои актива на гостите в 17-ата минута. Фил Фодън покачи аванса на "гражданите" с трети гол в 32-ата. В предпоследната минута на първата част пък Сити водеше с 4:0 след гол на Бернардо Силва. Петият гол на "Алваладе" бе отново за Сити, а точен беше Рахийм Стърлинг.

Манчестър Сити не даде и глътка въздух на отбора, воден от Рубен Аморим, и демонстрира футболното си превъзходство в хода на цялата среща.

Манчестър Сити Спортинг Лисабон

източник: Sofascore.com

В другия двубой от тази вечер един срещу друг се противопоставиха тимовете на ПСЖ и Реал Мадрид, а репортаж можете да видите в прикачения линк, след като парижани стигнаха до клиничен успех в сетния миг след гол на Килиан Мбапе и пропусната дузпа от Лионел Меси.

Gulliver/GettyImages
43 снимки

Хосеп Гуардиола направи пет промени от мача срещу Норич Сити. Бранителите Стоунс, Лапорт и Кансело се върнаха в титулярния състав, след като пропуснаха визитата на „Кероу Роуд“, докато извън титулярите бе наказаният Кайл Уокър, както и Нейтън Аке и Олександър Зинченко. Родриго и Кевин Де Бройне се завърнаха в халфовата линия на местата на Фернандиньо и Илкай Гюндоган. Грийлиш, Жезус и Коул Палмър бяха аут поради травми. 

Спортинг Лисабон излезе с всичко най-добро за този дуел, след като Рубен Аморим използва всичките си основни футболисти за срещата, които обаче не се противопоставиха достатъчно качествено на английския опонент.

В седмата минута гостите от Манчестър се разписаха чрез Риад Марез, който вкара топката, след като Кевин Де Бройне подаде за Фоудън, но стражът Адан с ръка отрази удара на халфа. Топката отиде у Марез, който вкара, но Де Бройне бе в засада преди паса за Фодън и засадата бе маркирана.Голът бе детайлно прегледан от ВАР и след съвещанието с видеосистемата се видя, че позицията на белгийския плеймейкър бе коректна и "гражданите" откриха. 

Бернардо Силва удвои аванса на Сити, след като в 17-ата минута порази с блестящ изстрел с левия крак Антонио Адан – 2:0.

„Лъвовете от Лисабон“ не се притесниха и опитваха да притискат финалиста от миналото издание в надпреварата, като особено деен в играта си бе Рикардо Ешгайо, но Едерсон не бе правил спасяване към 20-ата минута на срещата. Лидерът във Висшата лига вкара трети гол в 32-ата минута след груба грешка в центъра на защитата на Спортинг. Марез центрира по земя, а Матеуш Рейш се подхлъзна и позволи топката да стигне у Фил Фодън. Младият англичанин от няколко метра с лекота прати топката в близкия ъгъл на Антонио Адан за 3:0.

До края на полувремето пък Ман Сити умело владееше топката и не позволяваше на Спортинг да притенсява отбраната на английския клуб. Минута преди края на първото полувреме бившият играч на Бенфика – Бернардо Силва, за втори път се разписа в срещата. Стърлинг бе изведен вляво и финтира красиво Коатес, след което върна топката за Бернардо Силва. Португалецът шутира, а топката рикошира в Игнасио, след което посети вратата на лисабонци за четвърти път. В добавеното време на първата част Де Бройне стреля много мощно, но и неточно.

ГАЛЕРИЯ ОТ ДУЕЛА НА "ЖОЗЕ АЛВАЛАДЕ" ВИЖТЕ ТУК

Пет след подновяването на играта на „Жозе Алваладе“ Бернардо Силва вкара третия си гол в мача, след като с глава прати топката във вратата на домакините, но след преразглеждането на ситуацията се установи, че Силва бе в засада зад последния бранител и голът бе отменен. Минута преди да беше изминал час игра Ман Сити вече официално реализира петия си гол, а точен за „гражданите“ бе Рахийм Стърлинг. Адан изрита топката напред, а Родри я свали с глава за Бернардо Силва. Португалецът комбинира с Рахийм Стърлинг, който отправи превъзходен изстрел към вратата на португалския шампион, който се оказа неспасяем за испанския ветеран под рамката. До края на срещата голови акценти нямаше и Сити стигна до категоричния успех в Португалия.

Реваншът между двата отбора е на 9-март на стадион „Етихад” в северозападна Англия.


FT / СПОРТИНГ ЛИСАБОН - МАНЧЕСТЪР СИТИ 0:5

0:1 Риад Марез (8)

0:2 Бернардо Силва (17)

0:3 Фил Фодън (32)

0:4 Бернардо Силва (44)

0:5 Рахийм Стърлинг (59)

Стартови състави:

СПОРТИНГ ЛИСАБОН: Адан – Матеуш Рейш, Коатес, Жоао Палиня, Матеуш Нунеш, Сарабия, Паулиньо, Педро Поро, Гонсало Инасио, Педро Гонсалвеш, Рикардо Ешгайо

МАНЧЕСТЪР СИТИ: Едерсон – Стоунс, Диаш, Лапорт, Кансело, Родриго, Де Бройне, Бернардо Силва, Марез, Фодън, Стърлинг